Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας: Ο Ράινερ Μπρούντερλε υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος, επανεκλογή Ρέσλερ στην ηγεσία

Από Βικινέα
Ο Ράινερ Μπρούντερλε.

10 Μαρτίου 2013

Στο συνέδριο του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, του μικρότερου στην κυβέρνηση συνεργασίας με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, ο Φίλιπ Ρέσλερ επανεξελέγη ως πρόεδρος του κόμματος, ενώ υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος για τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου είναι ο Ράινερ Μπρούντερλε.

Ο Μπρούντερλε ήταν το κύριο φαβορί για τη διεκδίκηση του χρίσματος για την καγκελαρία, ενώ 600 σύνεδροι υποδέχτηκαν πανηγυρικά την υποψηφιότητά του. Στην ομιλία του πριν την επιλογή του στην υποψηφιότητα του κόμματος για την καγκελαρία, ο Μπρούντερλε δήλωσε: «Ο λαός επιθυμεί μια δυνατή φωνή για την ελευθερία. Η ευκαιρία βρίσκεται εκεί για εμάς. Θα την χρησιμοποιήσουμε και θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε», ενώ πρόσθεσε: «Ξέρω ότι όλοι θα αγωνιστείτε για εμένα. Ας πάμε στη μάχη». Ο Φίλιπ Ρέσλερ παρέδωσε στον Μπρούντερλε μία συμβολική μπάλα ποδοσφαίρου, έτσι ώστε να σκοράρει γκολ για τη χώρα, για το κόμμα και για την ελευθερία, λέγοντας ότι «Θα αγωνιστούμε μαζί σε μια ομάδα».

Στο μεταξύ, ο Φίλιπ Ρέσλερ επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος χωρίς αντίπαλο, καθώς συγκέντρωσε το 85,7% των ψήφων, αν και κατηγορείται για την φθίνουσα δημοτικότητα του κόμματος, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 5% που είναι το όριο για την εισαγωγή στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ βρίσκεται σε συνεχή πτώση από τις εκλογές του 2009, όπου συγκέντρωσε περίπου το 15% των ψήφων. Παρ'όλα αυτά, όμως, επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στο κόμμα μετά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία όπου συγκέντρωσε το 10%, ένα ποσοστό που χαρακτηρίστηκε από τους πολιτικούς αναλυτές ως έκπληξη, ωστόσο η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ZDF αναφέρει ότι το κόμμα συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 4%.

Η δημοφιλία του κόμματος μειώθηκε σημαντικά ύστερα από την αποτυχία του να περάσει περικοπές στη φορολογία, ενώ η πτώση της δημοτικότητας του κόμματος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, αφού το δεύτερο θα χάσει έναν σύμμαχο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Τέλος, ο Μπρούντερλε δήλωσε επίσης ότι το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει «κάνει την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση καλύτερη με πολλούς τρόπους. Χωρίς το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του σήμερα, θα είχαμε στην Ευρώπη μία ένωση χρέους και όχι ένα χρηματοπιστωτικό σύμφωνο», ενώ άσκησε κριτική και στον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «μηχανή αναζήτησης» για γκάφεςΠηγές