Εκδήλωση - συζήτηση στη Λάρισα για το Παλαιστινιακό

Από Βικινέα

2 Φεβρουαρίου 2013

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες 1η Φλεβάρη στη Λάρισα και ώρα Ελλάδος 20:30 στον κοινωνικό χώρο Paratod@s εκδήλωση συζήτηση με τίτλο «Μαρτυρίες για τον αγώνα επιβίωσης και την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού».

Οργανωτές της συζήτησης ήσαν φοιτητικές συλλογικότητες "Αυτόνομη Παρέμβαση" (Ιατρικής σχολής) και "Ιός της Βιοχημείας" (του αντίστοιχου τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Το πάνελ των ομιλητών προέρχονταν από την πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" και μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα που επισκέφτηκαν τη Γάζα μετά την τελευταία σύγκρουση με το Ισραήλ και ήταν οι:

  • Essam Aladasi - Παλαιστίνιος και μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
  • Γιάννης Βαΐτσης- μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και
  • Γ.Κ. - μέλος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα»

Στην αρχή προβλήθηκε σύντομο βίντεο για τις Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ το 2012 στη Γάζα μετά από κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 177 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 120 ήσαν στρατιωτικοί (σύμφωνα με Ισραηλινή πηγή). Αντίθετα, σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές 103 από τους νεκρούς ήταν πολίτες, μεταξύ των οποίων 33 παιδιά, 13 γυναίκες και 3 δημοσιογράφοι. Εικόνες από καταστροφές σε κυβερνητικά κτίρια στη Γάζα και νεκρών παιδιών που ανασύρονταν μέσα από τα μπάζα.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η ομιλία. Το λόγο έλαβε πρώτος το μέλος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» Γ.Κ. και αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα του 2012 στη Γάζα και τις διάφορες μορφές αντίστασης των Παλαιστινίων, μέσα στο πλαίσιο βέβαια των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, τις σχέσεις των Παλαιστινιακών οργανώσεων σήμερα μεταξύ τους, την πολιτική γης που ακολουθεί το κράτος του Ισραήλ στη δυτική όχθη και αλλού, τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή μετά τις πρόσφατες αραβικές εξεγέρσεις και την κυβερνητική αλλαγή στην Αίγυπτο.

O Γιάννης Βαΐτσης- μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», μίλησε για τους νεκρούς του πολέμου του 2012, λέγοντας ότι στην πλειονότητα τους ήσαν γυναίκες και παιδιά. Αναφέρθηκε και στο εγχείρημα «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και στην επιθυμία των κατοίκων της Γάζας να προσκαλέσουν όσο περισσότερους πολίτες άλλων χωρών στην περιοχή. Στόχος είναι η ανάπτυξη δράσεων στο άμεσο μέλλον με την περιοχή, καθώς είναι αποκλεισμένη ακόμα και από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στη Γάζα και τον ενθουσιασμό των κατοίκων της περιοχής για την πρόσφατη εκεχειρία που πέτυχαν να υπογράψουν με το Ισραήλ χωρίς όρους. Το αισιόδοξο μήνυμα της Γάζας προς τη χώρα μας εν μέσω κρίσης για τον ομιλητή είναι ότι «φέρνουμε από εκεί μήνυμα αγωνιστικότητας».

Ο Essam Aladasi - μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», μίλησε περισσότερο βιωματικά για την Παλαιστίνη, τις αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία στη Γάζα, αλλά και το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια και τις εντυπώσεις του απ'αυτό.

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Wikinews
Wikinews
Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έρευνα από πρώτο χέρι από μέλη των Βικινέων. Δείτε στη σελίδα συνεργασίας για περισσότερες λεπτομέρειες.