Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκατοντάδες Κρητικοί στο συλλαλητήριο του Ηρακλείου για τα νοσοκομεία

Από Βικινέα

1 Μαρτίου 2012

Γύρω στα 1000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση που έγινε χθες στο Ηράκλειο. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τις περικοπές στην υγεία και την υποβάθμιση των νοσοκομείων και των υπηρεσιών, ενώ από την πορεία δεν έλειψαν τα συνθήματα εναντίον του Μνημονίου και της κυβέρνησης.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε το πρωί από την Ιεράπετρα, όπου έγινε προσυγκέντρωση. Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και αρκετά καταστήματα δεν λειτούργησαν στην πόλη εκείνη, καθώς οι εργαζόμενοι επέλεξαν να χάσουν τα μεροκάματά τους προκειμένου να παραστούν στο συλλαλητήριο, ενώ με ομόφωνη απόφαση, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συνετέλεσαν ώστε να παραστούν μαθητές και μαθήτριες στο συλλαλητήριο. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας παρέμειναν επίσης κλειστές.

Η μετάβαση στο Ηράκλειο έγινε με 8 λεωφορεία από την Ιεράπετρα, ένα από τον Άγιο Νικόλαο και ένα από τη Σητεία. Πρώτος σταθμός των παρευρισκομένων στην κινητοποίηση ήταν το κτήριο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά η συνάντηση με τον Διοικητή της, Πανίκο Καρατσή, απέβη άκαρπη, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ζητήσει την παραίτησή του.

Οι διαδηλωτές μετέβησαν εν συνεχεία (και παρά τη βροχή) στο κτήριο της Περιφέρειας, στη Λότζια, όπου ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους και πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εκεί παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος (ο οποίος ζήτησε να μετονομαστεί το Νοσοκομείο Ιεράπετρας σε Νοσοκομείο Νοτίου Κρήτης), ο Δήμαρχος της Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες από το Λασίθι. Ο Αρναουτάκης δήλωσε ότι «βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Λασιθίου, όπως και όλων των Κρητικών» και το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, προτού επιδοθεί από τον Περιφερειάρχη στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο. Ο Επικεφαλής της Περιφέρειας Κρήτης διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης θα παραμείνει «ως έχει», οπότε δεν θα κλείσει κανένα Νοσοκομείο. Παράλληλα όμως ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα να κατασκευάσει ένα νέο κεντρικό νοσοκομείο για να εξυπηρετεί ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, καθώς η εν λόγω αρμοδιότητα ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.

Είναι η τρίτη φορά εδώ και έναν χρόνο που οι κάτοικοι της Ιεράπετρας πραγματοποιούν κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο. Τον περασμένο χρόνο, φορείς και πολίτες της πόλης προέβησαν για πρώτη φορά στην Ιστορία της πόλης σε κατάληψη του Δημαρχείου, η οποία διήρκεσε 16 ημέρες και τερματίστηκε μόνο έπειτα από τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων ότι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας δεν θα κλείσει.

Οι νέες κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν από την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όπου παρουσιάζονται σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, κάτι που αποτελεί κοινό τόπο και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής (Σητεία, Νεάπολη, Άγιος Νικόλαος), αλλά και από ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε από αγνώστους προ ημερών και που έκανε λόγο για την επικείμενη υποβάθμιση των νοσοκομείων του Λασιθίου σε Κέντρα Υγείας.Πηγές