Ειρηνοδικείο στην Αθήνα έκρινε αντισυνταγματικούς δύο μνημονιακούς νόμους

Από Βικινέα

2 Ιουλίου 2012

Λίγες μέρες πριν την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα για τον έλεγχο προόδου των υποχρεωτικών από το Μνημόνιο μεταρρυθμίσεων, σαν βόμβα έσκασε η δημοσιοποίηση δικαστικής απόφασης πολιτικών δικαστηρίων που κρίνει αντισυνταγματικούς τους δυο μνημονιακούς νόμους. Μια απόφαση που για πρώτη φορά αντιτίθεται σε αντίστοιχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί στις αποδοχές, τα επιδόματα και τα δώρα των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών αναφέρει πως οι δύο μνημονιακοί νόμοι είναι αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετοι στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Υπογραμμίζεται στη δικαστική αυτή απόφαση ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος, ενώ δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, προσθέτει η απόφαση, επιβλήθηκαν φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ακόμη, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ότι παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθων όσο και των χαμηλόμισθων.

Καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.Πηγές