Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δύο φωτορεπόρτερ σκοτώθηκαν στη Μισράτα της Λιβύης

Από Βικινέα

21 Απριλίου 2011

Στη Λιβύη, δύο διακεκριμένοι φωτορεπόρτερ σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην πολιορκημένη πόλη Μισράτα, και άλλοι δύο συνάδελφοι τους τραυματίστηκαν ενώ κάλυπταν τις συμπλοκές μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Βρετανός Τιμ Χέδεργκτον, υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας και πολεμικός φωτορεπόρτερ σκοτώθηκε από βόμβα στην λεωφόρο Τρίπολης, η οποία έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των συμπλοκών στη Μισράτα. Η συγκεκριμένη πόλη είναι η μοναδική που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη δυτική Λιβύη και τις τελευταίες εβδομάδες δέχεται βίαιες επιθέσεις από δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ αλ Καντάφι.

Ο Ελληνοαμερικανός φωτορεπόρτερ, Κρις Χόνδρος, ο οποίος εργάζονταν για το πρακτορείο διανομής φωτογραφικού υλικού Getty Images υπέκυψε στα τραύματα του λίγες ώρες αργότερα. Ο διακεκριμένος φωτορεπόρτερ είχε τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Ρόμπερτ Κάπα που αποτελεί μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στον τομέα των πολεμικών φωτορεπόρτερ.

Δύο άλλοι φωτορεπόρτερ, ο Γκάι Μαρτίν και ο Μαίκλ Μπράουν, τραυματίσθηκαν από τα θραύσματα της βόμβας. Η κατάσταση του Γκάι Μάρτιν είναι σοβαρή αλλά λέγεται ότι βελτιώνεται μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, ενώ ο Μάικλ Μπράουν υπέστη ελαφρά τραύματα.

Ο Τιμ Χέδεργκτον ήταν 41 ετών και ήταν ένας από τους σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «Ρεστρέπο» που κυκλοφόρησε το 2010 και παρουσίαζε την ζωή αμερικανών στρατιωτών σε ένα φυλάκιο στο Αφγανιστάν.

Μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του Τιμ Χέδεργκτον αναφέρει ότι ο άτυχος φωτορεπόρτερ βρισκόταν στη Λιβύη «για να συνεχίσει το έργο του στα μέσα ενημέρωσης που ήταν η ανάδειξη ανθρωπιστικών θεμάτων σε περιόδους πολέμου και αντιπαραθέσεων». Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε την Τετάρτη τους Λίβυους ηγέτες αλλά και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να προστατέψουν τους δημοσιογράφους που «δίνουν φωνή σε όσους δεν θα μπορούσαν να ακουστούν υπό διαφορετικές συνθήκες».


Πηγές