Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Μουαμάρ αλ Καντάφι

Από Βικινέα

13 Μαΐου 2011

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φραττίνι, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του μέχρι τα τέλη Μαΐου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα εκδόσει ένταλμα σύλληψης του ηγέτη της Λιβύη, Μουαμάρ αλ Καντάφι.

Ο Φραττίνι δήλωσε ότι μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης ο Καντάφι δεν θα μπορεί να διαφύγει στο εξωτερικό γιατί η διεθνής κοινότητα θα υποχρεούται πλέον να τον καταδιώξει.

Στο μεταξύ, σε διπλωματικό επίπεδο, η Βρετανία προσκάλεσε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης να ανοίξει γραφείο στο Λονδίνο. Η Βρετανία διαθέτει την μεγαλύτερη κοινότητα Λίβυων, στο κόσμο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ. Επίσης η Βρετανία υποσχέθηκε στην αντιπολίτευση της Λιβύης περισσότερη βοήθεια σε επικοινωνιακό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα και στολές. Πάντως σε αντίθεση με την Γαλλία και την Ιταλία, η Βρετανία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημη το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αντιπροσωπεία του Συμβουλίου με επικεφαλής τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, θα συναντηθεί σήμερα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τόμ Ντόνιλον, και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου.Πηγές