Διαμαρτυρίες ακτιβιστών για απόφαση Ελλάδας να μην επιτρέψει απόπλου πλοίων για Γάζα

Από Βικινέα

5 Ιουλίου 2011

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι «οι ελληνικές αρχές εμπόδισαν τον απόπλου πλοίου που αναμενόταν να αναχωρήσει από ελληνικό λιμάνι με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας όπου και θα επεδίωκε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής».

Οι ακτιβιστές ανέφεραν ότι «το ελληνικό λιμενικό εμπόδισε την Δευτέρα τον απόπλου του πλοίου Ταχρίρ, καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το λιμάνι της Κρήτης παραβιάζοντας την απαγόρευση απόπλου που έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στα πλοία του στολίσκου».

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την απαγόρευση του απόπλου την περασμένη εβδομάδα για τα πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα, ενώ συνέλαβαν το Σάββατο τον καπετάνιο πλοίου που μετέφερε Αμερικανούς ακτιβιστές γιατί αναχώρησε από το λιμάνι χωρίς την σχετική άδεια.

Το πλοίο Ταχρίρ πήρε το όνομα του από την κεντρική πλατεία του Καΐρου η οποία είχε μετατραπεί σε επίκεντρο της εξέγερσης στην Αίγυπτο στις αρχές του χρόνου. Το πλοίο μετέφερε ακτιβιστές από τον Καναδά και άλλες χώρες.

Οι οργανωτές του φιλοπαλαιστινιακού στολίσκου είχαν σχεδιάσει να στείλουν περίπου δέκα πλοία από την Ελλάδα στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη του περασμένου μήνα, τα οποία θα μετέφεραν εκατοντάδες ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια στους παλαιστίνιους.Πηγές