Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακόπτονται οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου σε Γαλλία και Βρετανία

Από Βικινέα

20 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι «σταματά τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε Γαλλία και Βρετανία, ως απάντηση στην σχεδιαζόμενη απαγόρευση που αποφάσισε να επιβάλλει η Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου».

Ο αρμόδιος Υπουργός του Ιράν ανέφερε την Κυριακή ότι «οι αποστολές πετρελαίου σε γαλλικές και βρετανικές εταιρείες διακόπτονται και ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την παράδοση αργού πετρελαίου σε νέους πελάτες».

Η ενέργεια του Ιράν φαίνεται να αποτελεί αντίποινο για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την 1 Ιουλίου. Το εμπάργκο επιβάλλεται στο πλαίσιο προσπαθειών δυτικών χωρών να ασκήσουν οικονομικές πιέσεις στην Τεχεράνη για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η Δύση καταγγέλλει ότι έχει ως στόχο την κατασκευή πυρηνικών όπλων, κάτι που το Ιράν διαψεύδει.

Η ενέργεια του Ιράν δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Γαλλία και τη Βρετανία αλλά φαίνεται να είναι μια προειδοποίηση προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που είναι πιο εξαρτώμενες από τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι αγοράζουν το 18% του ιρανικού πετρελαίου, η πλειονότητα του οποίου πηγαίνει σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Επίσης την Κυριακή, ο Τομ Ντόνιλον, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε συνάντηση με τους ηγέτες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ για την αυξανόμενη ένταση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Ισραήλ ίσως προετοιμάζει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν.

Ο Επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μάρτιν Ντέπσεϊ, ανέφερε ότι «μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν θα είναι μια συνετή ενέργεια. Τυχόν στρατιωτική επίθεση θα αποτελούσε αποσταθεροποιητικό παράγοντα και δεν θα πετύχαινε τους μακροχρόνιους στόχους του Ισραήλ».

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε επίσης κατά της διενέργειας ισραηλινής επιθέσεως, τονίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί πραγματική ευκαιρία στις οικονομικές κυρώσεις και τις διαπραγματεύσεις για να πεισθεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα».Πηγές