Διάδρομος μεταφοράς όπλων στην Συρία ο ιρακινός εναέριος χώρος

Από Βικινέα

3 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει ότι «ο εναέριος χώρος του Ιράκ έχει ουσιαστικά γίνει διάδρομος για πτήσεις αεροπλάνων που ανεφοδιάζουν με όπλα την Κυβέρνηση της Συρίας».

Το σχετικό δημοσίευμα των «New York Times», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας το Σαββατοκύριακο, λέει επίσης ότι «η αμερικανική προσπάθεια να παρεμποδίσει την αποστολή ιρανικών όπλων στην Συρία έχει αποτύχει λόγω της διστακτικότητας του Ιράκ να επιθεωρεί αεροπλάνα που μεταφέρουν όπλα μέσω του εναέριου χώρου του». Κατά την εφημερίδα, «μεταξύ των φορτίων όπλων που περνούν από το Ιράκ περιλαμβάνονται ρουκέτες, αντιαρματικοί πύραυλοι, τηλεκατευθυνόμενες χειροβομβίδες και όλμοι».

Το δημοσίευμα, το οποίο χρησιμοποιεί ως πηγές Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, λέει επίσης πως «η Κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απογοητευμένη από το ότι έχουν αποδειχθεί ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς οι αμερικανικές προσπάθειες να πεισθεί το Ιράκ να κάνει περιοδικούς ελέγχους στις ύποπτες πτήσεις».

Κατά την εφημερίδα «New York Times», κάτι που αυξάνει την αμερικανική αμηχανία είναι εκθέσεις των Υπηρεσιών Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που δείχνουν ότι «Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν παράσχει στο Ιράν έγκαιρη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο επιθεωρήσεων σε συγκεκριμένα αεροπλάνα και κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να μπορεί να αποφεύγει τον εντοπισμό φορτίων όπλων».Πηγές