Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιαιότητες στην Αίγυπτο εν όψει προεδρικών εκλογών

Από Βικινέα

3 Μαΐου 2012

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, εν όψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν, ενώ πολλοί υποψήφιοι απέσυραν τις υποψηφιότητες τους.

Αιγύπτιοι γιατροί και πηγές των Υπηρεσιών Ασφάλειας επιβεβαίωσαν τον αριθμό των νεκρών από τις συμπλοκές της Τετάρτης που ξεκίνησαν τα ξημερώματα όταν ομάδες ατόμων επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει κοντά στο Υπουργείο Άμυνας και ζητούν την απομάκρυνση της Στρατιωτικής Κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές που είναι κυρίως Ισλαμιστές έχουν κατασκηνώσει στο συγκεκριμένο σημείο από το Σάββατο και ζητούν τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι διαδηλωτές αντεπιτέθηκαν στις ομάδες των εισβολέων. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι προέρχονταν από ομάδες παρακρατικών. Οι δυο αντίπαλες ομάδες επιτίθονταν η μια στην άλλη με βόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ αναφέρθηκε ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν επενέβη άμεσα στο περιστατικό. Οι Δυνάμεις Ασφάλειας προσέγγισαν την περιοχή για να τερματίσουν τις συμπλοκές μετά από αρκετές ώρες. Οι δύο ηγετικές προσωπικότητες των Ισλαμιστών υποψήφιων για τις ερχόμενες εκλογές σταμάτησαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια. Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Μαΐου.Πηγές