Αστυνομικές δυνάμεις ξήλωσαν τις σκηνές στην πλατεία Συντάγματος

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

30 Ιουλίου 2011

Wikinews
Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έρευνα από πρώτο χέρι από μέλη των Βικινέων. Δείτε στη σελίδα συνεργασίας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου του 2011 τέσσερις διμοιρίες αστυνομικών δυνάμεων κινήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και ξήλωσαν τις σκηνές που είχαν στηθεί.

Οι σκηνές αυτές στήθηκαν σταδιακά στα πλαίσια του κινήματος των Αγανακτισμένων. Στέγαζαν τις διάφορες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί, όπως την ομάδα τεχνικής υποστήριξης, καλλιτεχνικών και καθαριότητας. Παράλληλα, αναπτύχθηκε και η μαύρη αγορά των λέιζερ και άλλων μικροπροϊόντων, ενώ εμφανίστηκαν και καντίνες. Επιπλέον, στην πλατεία είχαν προσέλθει μετανάστες και άστεγοι. Η πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια του κινήματος είχε μετατραπεί και σε πεδίο μάχης κάποιες φορές μεταξύ αναρχικών και δυνάμεων της αστυνομίας, οι πρώτοι προκάλεσαν καταστροφές στα μάρμαρα της πλατείας και της γύρω υποδομής. Επιπλέον, ένα μέρος των πολιτών θεωρούσαν την κατάσταση στην πλατεία ανεπιθύμητη ως κατάληψη της πλατείας, γιατί δε μπορούσαν να πάνε μία βόλτα σε αυτήν, ή γιατί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν φυσιολογικά τη στάση του μετρό στο Σύνταγμα.

Τα εξωτερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσίασαν την κατάσταση δυσφημιστικά, ενώ τα εγχώρια υποστήριξαν ότι πλήττει τον τουρισμό της χώρας. Παράλληλα, σχολιαζόταν η αδράνεια της αστυνομίας, η οποία είχε επισημανθεί αρκετά νωρίτερα από τους επιχειρηματίες που είχαν επιχειρήσεις στην περιοχή, όπως τα ξενοδοχεία και τις καφετέριες. Την απομάκρυνση των σκηνών από την πλατεία είχε εκφράσει και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Πολιτικά κόμματα της Ελλάδας υποστήριξαν ότι το κίνημα των αγανακτισμένων είναι ανεπιθύμητο από την κυβέρνηση.

Το πρωί του Σαββάτου τις 30 Ιουλίου 2011 μεταξύ τις 4 και 8 το πρωί τέσσερις διμοιρίες των αστυνομικών δυνάμεων απομάκρυναν τις σκηνές και τα πανό από την πλατεία και τη Βουλή με περιορισμένες αντιδράσεις. Χρησιμοποιήθηκαν 25 φορτηγά του δήμου Αθηναίων για την απομάκρυνση τους. Επιπλέον, έγιναν οχτώ συλλήψεις, τέσσερις Έλληνες, δύο Γάλλοι, ένας Γερμανός και ένας Ρουμάνος για πρόκληση ζημιών στο περιβάλλον.

Την ίδια μέρα απομακρύνθηκαν οι καντίνες και η μαύρη αγορά, ενώ συμμετέχοντες στο κίνημα έφευγαν με τις βαλίτσες τους μέχρι αργά το βράδυ έως και την επόμενη ημέρα. Όλες οι συγκοινωνίες αποκαταστάθηκαν και λειτουργούσαν κανονικά και το βράδυ. Η συνέλευση της πλατείας έγινε κανονικά το βράδυ. Δυνάμεις της αστυνομίας ήταν παρούσες.

Η πλατεία προς το τέλος της ημέρας ήταν γενικά καθαρή, το γρασίδι είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τους καθαρούς πλέον κήπους. Υπήρχε κόσμος αν και σαφώς λιγότερος, καθώς και συνθήματα στις επιγραφές των αγαλμάτων. Διατάχθηκε προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα για τις σκηνές και τα πανώ. Μέλος των οικολόγων πρασίνων άσκησε αρνητική κριτική στο όλο εγχείρημα.Πηγές

Δείτε επίσης

Bookmark-new.svg