Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απογοήτευση ΗΠΑ για αποτυχία επίσκεψης της ΔΥΑΕ στο Ιράν

Από Βικινέα

23 Φεβρουαρίου 2012

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν απογοήτευση για το γεγονός ότι απέτυχε η επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης της Τεχεράνης προειδοποίησε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι, δήλωσε ότι «οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν άλλη μια απόδειξη της άρνησης του να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις».

Επίσης ο Επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι «το Ιράν απέρριψε αίτημα για επιθεώρηση του συγκροτήματος Πάρτσιν κοντά στη Τεχεράνη, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται μυστική υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση και αρνήθηκε επίσης να επιτρέψει στους επιθεωρητές να μιλήσουν με επιστήμονες ή να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Από τη πλευρά του ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλά Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστεί παρά τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις δολοφονίες και τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει».Πηγές