Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιστρέφει στην Ελλάδα την άλλη εβδομάδα

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

2 Σεπτεμβρίου 2012

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ανέπτυξε τα επόμενα βήματα του διεθνούς οργανισμού στα πλαίσια της προσπάθειας για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» και πρόσθεσε πως «αυτό είναι και το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει η αποστολή της Τρόικας με τις Ελληνικές Αρχές όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν τα όσα πρέπει να γίνουν».

Ο Εκπρόσωπος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε ότι «η Κυβέρνηση της Ελλάδος εργάζεται σκληρά να βρει αποτελεσματικά, δίκαια και εξισορροπημένα μέτρα για την επίτευξη των απαιτούμενων αναπροσαρμογών».

Ο Τζέρι Ράις είπε ακόμα ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σέβεται τις προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός από τότε που ξέσπασε η κρίση και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μέλλει να αντιμετωπιστούν είναι να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μέτρων ανάκαμψης θα γίνει με τρόπο που θα προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα». Παράλληλα, ο Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι «στις προϋποθέσεις που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για συνέχιση ενός προγράμματος οικονομικής στήριξης περιλαμβάνονται, η διασφάλιση του ότι το χρέος της βοηθούμενης χώρας είναι βιώσιμο και η παροχή απαρέτητων δημοσιονομικών διαβεβαιώσεων (για αποπληρωμή των σχετικών δανείων)».

Η αποστολή του Διεθνές Νομισματικού Ταμίου που θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσει μεταξύ άλλων το που βρίσκονται τα πράγματα σε σχέση με τις προϋποθέσεις αυτές. Στόχος της αποστολής, κατά τον Τζέρι Ράις, είναι να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα σχετικά με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και ότι με την ολοκλήρωση του έργου αυτού θα συντάξει σχετική έκθεση για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο θα την κοινοποιήσει, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πότε.

Ο Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε ότι «υπήρξε, πριν από δύο ημέρες, τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Αντώνη Σαμαρά, με την Διευθύντρια του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία εξετάστηκε η οικονομική κατάσταση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης».

Τέλος, όσον αφορά την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι «από τον περασμένο Ιούλιο που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Τρόικας στη Λευκωσία συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις Κυπριακές Αρχές μέσω τηλεδιασκέψεων και το χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενη δεύτερη επίσκεψη της Τρόικα στην Κύπρο θα εξαρτηθεί από την πρόοδο αυτών των συνομιλιών».Πηγές


Bookmark-new.svg