Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγώνας ταχύτητας για την διάσωση θυμάτων του σεισμού 6,9 Ρίχτερ στην Ινδία

Από Βικινέα

19 Σεπτεμβρίου 2011

Οι σωστικές αρχές προσπαθούν να φτάσουν στις απομονωμένες περιοχές των Ιμαλαίων που επλήγησαν από το σεισμό των 6,9 ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011, στις περιοχές των Ιμαλάιων της Ινδίας, του Θιβέτ και του Νεπάλ. Τουλάχιστον 26 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού.

Η περισσότερα πληγήσα περιοχή είναι το Σικίμ στην Ινδία, όπου και ήταν το επίκεντρο του σεισμού, με τουλάχιστον 18 νεκρούς ενώ πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει. Δύο βασικές οδικές αρτηρίες κατέρρευσαν στο Γκαντόκ, πρωτεύουσα του Σικίμ, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες. Οχτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Νεπάλ. Τα τρία από αυτά σκοτώθηκαν, όταν ο τοίχος της βρετανικής πρεσβείας κατέρρευσε στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού. Ένα από τα θύματα ήταν ένα 8χρονο αγόρι.

Μέσα στη χρονιά η περιοχή έχει πληγεί από πολλούς σεισμούς, αλλά κανένας δεν προκάλεσε σημαντικές ζημίες. Η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 64 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Γκαντόκ, στο Σικίμ, και προερχόταν από βάθος 10 χιλιομέτρων. Λίγο αργότερα σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους 6,1 και 5,3 βαθμών.

Στις πληγήσες περιοχές πυκνή νέφωση και ισχυρές βροχές δυσχερένουν το έργο της διάσωσης. Τα ινδικά στρατιωτικά ελικόπτερα δεν κατάφεραν να απογειωθούν, και οι διασώστες παλεύουν να φτάσουν τις πληγήσες περιοχές, διότι οι δρόμοι έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις. Οι αρχές τονίζουν ότι η στρατιωτική βοήθεια δεν καταφέρει να φτάσει στις περιοχές μέχρι την Τρίτη, καθώς τα περάσματα των βουνών έχουν κλείσει.Πηγές