Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίγυπτος: Συγκρούσεις ακτιβιστών-δυνάμεων ασφάλειας για τρίτη μέρα

Από Βικινέα

19 Δεκεμβρίου 2011

Αιγύπτιοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνεπλάκησαν σε οδομαχίες για τρίτη ημέρα με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Κάιρο, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν η στρατιωτική ηγεσία της χώρας να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας την Κυριακή σε δρόμο που οδηγεί από την πλατεία Ταχρίρ στο Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο. Αιγύπτιοι στρατιώτες έστησαν σημεία ελέγχου στο δρόμο και παρατάχθηκαν πίσω από αυτά, καθώς οι δυνάμεις της Αστυνομίας προσπαθούσαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφάλειας, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα πετούσαν πέτρες στους διαδηλωτές από τις ταράτσες των πολυκατοικιών.

Η Κρατική Τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε ότι «από τις πέτρες και τις βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών τραυματίσθηκαν 24 αστυνομικοί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους τραυματίες». Επίσης τη Κυριακή, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για τις βιαιότητες στην Αίγυπτο. Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, εξέφρασε «σοβαρότατη ανησυχία για την εκτεταμένη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφάλειας σε βάρος διαδηλωτών».

Από τη πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε και αυτή βαθιά ανησυχία για την συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο. Οι Αρχές ανέφεραν ότι «δέκα διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 500 τραυματίσθηκαν τις πρώτες δύο ημέρες των επεισοδίων. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 164 άτομα συνελήφθησαν».Πηγές