Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίγυπτος: Ξεκίνησε η ιστορική εκλογική διαδικασία

Από Βικινέα

24 Μαΐου 2012

Εκατομμύρια Αιγύπτιοι συμμετείχαν στις εκλογές της Τετάρτης, σε μια ιστορική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου στη χώρα, που έφερε αντιμέτωπους τους Ισλαμιστές με τους Κοσμικούς, που προέρχονται από την παλιά φρουρά του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ. Η ψηφοφορία αναμένεται να αναδείξει τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Αιγύπτου μετά από 60 χρόνια δικτατορίας με την υποστήριξη του Στρατού.

Οι Αιγύπτιοι πολίτες σχημάτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τεράστιες ουρές έξω από αστικά αλλά και επαρχιακά εκλογικά κέντρα. Η προσέλευση του κόσμου μειώθηκε το μεσημέρι και εντάθηκε ξανά τις απογευματινές ώρες.

Ανεξάρτητοι εκλογικοί παρατηρητές και οι υποψήφιοι των κομμάτων ανέφεραν ότι η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά χωρίς σοβαρές ή διευρυμένες παρατυπίες. Υπήρξαν κάποιες καταγγελίες για παράνομη προεκλογική εκστρατεία έξω από εκλογικά κέντρα.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει δύο ημέρες και η κυβέρνηση ανακήρυξε αργία την Πέμπτη για να ενθαρρύνει την συμμετοχή του κόσμου. Προκαταρτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν αναμένονται πριν την Κυριακή. Τα δύο φαβορί των κοσμικών υποψηφίων είναι και οι δύο βετεράνοι του Καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρώην Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμέντ Σαφίκ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα.

Οι κυριότεροι ισλαμιστές υποψήφιοι είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι της ισχυρής Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο Αμπντέλ Μονέιμ Αμπούλ Φοτούχ, ένας μετριοπαθής του οποίου το περιεκτικό πρόγραμμα έχει προσελκύσει ορισμένους φιλελεύθερους, αριστεριστές και την μειονότητα των χριστιανών της Αιγύπτου.Πηγές