Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίγυπτος: Η Αντιπολίτευση ζητά επανάληψη πρώτου γύρου δημοψηφίσματος για το σύνταγμα

Από Βικινέα

17 Δεκεμβρίου 2012

Στην Αίγυπτο, ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι «κατά τον πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος για το σύνταγμα, το οποίο στηρίζουν οι Ισλαμιστές, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες παραβιάσεις» και επιμένουν ότι «πρέπει να διενεργηθεί ξανά η ψηφοφορία».

To Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, που είναι και το κύριο κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, δήλωσε την Κυριακή ότι «δεν θα δεχτεί κανένα ανεπίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Ζήτησε επίσης «τη διενέργεια διαδηλώσεων σ' ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη εν όψει του δεύτερου γύρου ψηφοφορίας το επόμενο Σάββατο».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα που υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Μόχαμεντ Μόρσι, διακήρυξε νίκη στον πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος το Σάββατο, λέγοντας ότι «με βάση ανεπίσημους υπολογισμούς, το 56% των ψηφοφόρων ενέκρινε το προσχέδιο συντάγματος».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναφέρει ότι «στις κάλπες προσήλθε το 1/3 των 26 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο πρώτος γύρος του δημοψηφίσματος έγινε σε 10 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου συμπεριλαμβανομένου του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Ο δεύτερος γύρος θα γίνει το επόμενο Σάββατο στις υπόλοιπες επαρχίες, οι περισσότερες εν των οποίων βρίσκονται σε αγροτικές ή θρησκευτικά συντηρητικές περιοχές».

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι «κατά τον δεύτερο γύρο θα αυξηθεί το ποσοστό υπέρ του «ναι» στο σύνταγμα, το οποίο χρειάζεται μόνο μία απλή πλειοψηφία για να εγκριθεί».Πηγές