Αίγυπτος: Εσπευσμένη ψηφοφορία για την αλλαγή του συντάγματος
30 Νοεμβρίου 2012
- 3 Ιουλίου 2017: Το Κατάρ απέρριψε το τελεσίγραφο των χωρών του Αραβικού Κόλπου
- 6 Ιουνίου 2017: Διπλωματική κρίση στον Αραβικό Κόλπο
- 3 Αυγούστου 2013: Σε οριακή κατάσταση η Αίγυπτος
- 14 Ιουλίου 2013: Διαδηλώσεις στην Αίγυπτο φίλων και αντιπάλων του Μόρσι
- 27 Ιουνίου 2013: Το Κόσοβο αναγνωρίστηκε από την Αίγυπτο
Στην Αίγυπτο, η απαρτιζόμενη κυρίως από συντηρητικούς νομοθέτες ομάδα που ασχολείται με την εκπόνηση του νέου συντάγματος της χώρας, διατήρησε τις αρχές του Ισλαμικού Δικαίου στο σχετικό προσχέδιο που ετοίμασε και το οποίο έσπρωξε βιαστικά στην διαδικασία εγκρίσεως παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και την διευρυνόμενη πολιτική κρίση.
Το Κοινοβούλιο έσπευσε βεβιασμένα να αρχίσει την ψηφοφορία επί του νέου συντάγματος την Πέμπτη προκειμένου να το εγκρίνει πριν την σύνοδο που έχει προγραμματίσει για την Κυριακή το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου, με στόχο να αποφασίσει κατά πόσον θα διαλύσει την ομάδα η οποία έχει επιφορτιστεί της ευθύνης για την εκπόνηση του νέου συντάγματος. Το Κοινοβούλιο χρειάζεται να εγκρίνει ένα-ένα όλα τα άρθρα του προτεινομένου συντάγματος.
Στις τελευταίες λίγες ημέρες περίπου 30 φιλελεύθεροι και Χριστιανοί νομοθέτες αποχώρησαν από την ομάδα εκπόνησης του νέου συντάγματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι, όπως καταγγέλλουν, η όλη διαδικασία έχει τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο Ισλαμιστών που πρόσκεινται στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου προκάλεσε την νέα αναταραχή την περασμένη εβδομάδα όταν αποφάσισε να παραχωρήσει στον εαυτό του έκτακτες εξουσίες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκπόνηση του νέου συντάγματος. Η κρίση έχει οδηγήσει σε καθημερινές διαδηλώσεις στους δρόμους οι οποίες συνεχίζονται ασταμάτητα. Δύο άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και εκατοντάδες άλλα έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις αυτές.
Πηγές