Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αίγυπτος: Βίαιες διαδηλώσεις κατά του Μοχάμεντ Μόρσι

Από Βικινέα

26 Νοεμβρίου 2012

Πολιτικοί αντίπαλοι του Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, εισέβαλλαν στα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα βόρεια της χώρας, προκαλώντας συμπλοκές που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων σαράντα.

Οι ηγέτες του Κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανέφεραν ότι «ο νεκρός είναι ένας 15χρονος Ισλαμιστής νεαρός, αλλά δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι συνθήκες του θανάτου του». Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Νταμανχούρ στο Δέλτα του Νείλου. Ο νεαρός είναι το πρώτο θύμα που αναφέρεται ότι έχασε τη ζωή του μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν μεταρρυθμιστές και φιλελεύθεροι ακτιβιστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση του Μοχάμεντ Μόρσι να παραχωρήσει στον εαυτό του περισσότερες εξουσίες την περασμένη Πέμπτη.

Ακτιβιστές της Αντιπολίτευσης έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο για τρίτη ημέρα και απαιτούν την αντιστροφή της προεδρικής απόφασης. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν την κυκλοφορία και συνεπλάκησαν με αστυνομικές δυνάμεις στους γύρω δρόμους.

Το χρηματιστήριο της Αιγύπτου σημείωσε πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων την Κυριακή ως αποτέλεσμα της απόφασης του Μοχάμεντ Μόρσι και των συγκεντρώσεων που ακολούθησαν. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει σημειώσει ο χρηματιστηριακός δείκτης από πέρσι, όταν πραγματοποιούνταν οι μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ.Πηγές