Αίγυπτος: Απομακρύνθηκαν δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του στρατού

Από Βικινέα

13 Αυγούστου 2012

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, απομάκρυνε τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, υποχρεώνοντάς τους να συνταξιοδοτηθούν.

Παράλληλα, ο Μοχάμεντ Μόρσι αντικατέστησε τον απερχόμενο Υπουργό Άμυνας, Χουσεΐν Ταντάουϊ, ο οποίος είχε παραμείνει από την εποχή της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σισί. Επίσης διόρισε έναν υψηλόβαθμο δικαστικό, τον Μαχμούντ Μέκι, στο αξίωμα του Αντιπροέδρου της Αιγύπτου.

Ο Χουσέιν Ταντάουϊ είχε ηγηθεί του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου στον ενάμιση περίπου χρόνο από την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία μέχρι την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό, το συμβούλιο ενέκρινε την συνταγματική μεταρρύθμιση βάσει της οποίας δόθηκαν ευρύτερες εξουσίες στους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές.

Την Κυριακή, ο Μοχάμεντ Μόρσι κατήργησε την μεταρρύθμιση αυτή. Δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσον οι Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν τις αποφάσεις αυτές του Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά ο Χουσέιν Ταντάουϊ και ο απερχόμενος Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου, Σάμι Ενάν, έχουν διορισθεί ως νέοι προεδρικοί σύμβουλοι.Πηγές