Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έφεση στις καταδικαστικές αποφάσεις για τον Χόσνι Μουμπάρακ

Από Βικινέα

4 Ιουνίου 2012

Οι Εισαγγελικές Αρχές της Αιγύπτου ανέφεραν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου που αφορά τον πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τους γιους του και ανώτατους αξιωματούχους των Υπηρεσιών Ασφάλειας.

Την ίδια ώρα ηγετικά στελέχη του φιλοδημοκρατικού κινήματος στην Αίγυπτο καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να ενισχύσει τις νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση των επίμαχων δικαστικών αποφάσεων. Η υπερασπιστική ομάδα του πρώην Αιγύπτιου ηγέτη ανακοίνωσε επίσης ότι θα ασκήσει ξεχωριστή έφεση στις καταδικαστικές αποφάσεις.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια δεσμά τον Χόσνι Μουμπάρακ και τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμπ αλ Άντλυ, για το ρόλο τους στις δολοφονίες εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών κατά την εξέγερση που ξεκίνησε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2011, ωστόσο απήλλαξαν των κατηγοριών τους έξι ανώτατους συμβούλους τους. Επίσης η δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε το Σάββατο απαλλάσσει τον Χόσνι Μουμπάρακ και τους δύο γιους του, Γκαμάλ και Αλάα, από τις κατηγορίες για διαφθορά.

Οι Εισαγγελικές Αρχές είχαν ζητήσει την επιβολή θανατικής ποινής, αλλά το δικαστήριο ανέφερε ότι παρόλο που ο Χόσνι Μουμπάρακ απέτυχε στο να αποτρέψει τις δολοφονίες, δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος γι' αυτές. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας ανέφεραν την Κυριακή ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται στην φυλακή Τοράχ, νότια του Καΐρου, φοράει πλέον την μπλε στολή των καταδίκων, ενώ πάρθηκαν και οι σχετικές φωτογραφίες που προβλέπουν οι κανονισμοί για τους φυλακισμένους.

Οι δικαστικές αποφάσεις προστέθηκαν στις πολιτικές πιέσεις που έχουν ενταθεί, καθώς ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμέντ Σαφίκ, φαίνεται να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων εν όψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου.Πηγές