Ένοπλοι επιτέθηκαν σε εργοτάξιο στο Αφγανιστάν

Από Βικινέα

20 Μαΐου 2011

Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «ένοπλοι επιτέθηκαν σε εργοτάξιο οδικού δικτύου σκοτώνοντας 35 εργάτες και φύλακες. Η επίθεση έγινε κατά την διάρκεια της νύχτας στην επαρχία Πακτία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν είκοσι άτομα. Την επίθεση διενήργησαν δεκάδες ένοπλοι στην περιοχή Ουαζά ε-Ζαντράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν».

Αφγανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οχτώ από τους ενόπλους σκοτώθηκαν σε δίωρη ανταλλαγή πυροβολισμών με τους άνδρες της ασφάλειας. Κανείς δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο επικεφαλής της αφγανικής εταιρείας κατασκευών, Νορουλάχ Μπιντάρ, επέρριψε την ευθύνη στους Ταλεμπάν. Οι ένοπλοι κατέστρεψαν αρκετά οχήματα του εργοταξίου και άλλο εξοπλισμό».

Ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι οι αντάρτες δεν θέλουν να δουν το Αφγανιστάν να αναπτύσσεται. Το ΝΑΤΟ καταδίκασε επίσης την επίθεση. Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση για ψυχραιμία στο βόρειο Αφγανιστάν όπου νέες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Τακχάρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από επιδρομή που πραγματοποίησαν από κοινού συμμαχικές και αφγανικές δυνάμεις στις αρχές της εβδομάδας.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση ήταν ένοπλοι αντάρτες που προσπάθησαν να ανοίξουν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές και Αφγανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ήταν πολίτες. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν έκανε έκκληση την Πέμπτη προς όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Την προηγούμενη ημέρα 14 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά των συμμαχικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Ταλογκάν».Πηγές