Ένατη ημέρα κατάληψης στο δημαρχείο Ιεράπετρας για το νοσοκομείο

Από Βικινέα

3 Ιουνίου 2011

Αλυσοδεμένοι πολίτες διαδηλώνουν το 2011 έξω από το δημαρχείο της Ιεράπετρας, μπροστά σε μία μπάλα σε σχήμα βόμβας, η οποία συμβολίζει το μνημόνιο και την τρόικα.

Για ένατο συνεχόμενο 24ωρο συνεχίζεται η κατάληψη του δημαρχείου της Ιεράπετρας Κρήτης από μέλη της επιτροπής κοινωνικών φορέων Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού και πολίτες, κάθε ηλικίας, με αίτημα την αναβάθμιση του μοναδικού νοσοκομείου της πόλης, το οποίο εξυπηρετεί συνολικά γύρω στα 45.000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή. Το κτήριο του δημαρχείου περιφρουρείται σε 24ωρη βάση με βάρδιες ανά τετράωρο από μέλη της επιτροπής αλλά και από πολίτες. Ο αγώνας έχει την στήριξη της Εκκλησίας, με τον Μητροπολίτη Ευγένιο να στηρίζει με την παρουσία του τις κινητοποιήσεις, καθώς επίσης και των ευρύτερων φορέων της περιοχής, όπως σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις, εκπαιδευτικοί, φοιτητές ακόμα και μαθητές. Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος , στον απόηχο των κινητοποιήσεων, έχει δεσμευτεί προφορικά ότι δεν θα κλείσει το νοσοκομείο, ενώ έχει επίσης δρομολογηθεί η ένταξη του στην ζώνη Γ΄ αν και με μερικά κενά.

Περισσότερα από 1000 άτομα πραγματοποίησαν στις 26 Μαΐου συλλαλητήριο για την αναβάθμιση του νοσοκομείου στην πλατεία του δημαρχείου της πόλης. Η πρωτοφανής για τα χρονικά της Κρήτης κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα να μην ανακοινωθεί από τον υπουργό υγείας ο χάρτης υγείας της Κρήτης, κατά την επεισοδιακή επίσκεψή του στο Ηράκλειο για το θέμα, η οποία συνέπεσε με την ημέρα του συλλαλητηρίου. Επίσης, έπειτα από 6 ημέρες κατάληψης, δημοσιοποιήθηκε σε τοπικά ΜΜΕ ένα κείμενο, με βάση το οποίο με κοινή υπουργική απόφαση (των υπουργών υγείας και οικονομίας) το νοσοκομείο της Ιεράπετρας εντάσσεται στην Γ΄ ζώνη. Οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες ζητούν τώρα την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την δημιουργία Πολυιατρείου στον Μακρυγιαλό και την διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου.

Στα πλαίσια των πιο πρόσφατων κινητοποιήσεων δεν έλειψαν τα γενικότερα μηνύματα εναντίον της τρόικας και του μνημονίου, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης. Έτσι, στις 31 Μαΐου οι καμπάνες στους ναούς της πόλης ήχησαν και κατά τις 7 το απόγευμα έγινε συμβολική πορεία γύρω από την Ιεράπετρα για την υπεράσπιση του νοσοκομείου. Πολίτες αλυσοδέθηκαν πίσω από μία τεράστια μπάλα σε σχήμα βόμβας, που έγραφε "Μνημόνιο" και "Τρόικα" και περιφέρθηκε σε 4 τροχούς. Τους δέσμιους πολίτες ακολουθούσαν εκατοντάδες άλλοι, χτυπώντας τύμπανα και κατσαρόλες, και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του νοσοκομείου και εναντίον του μνημονίου. Πέρα από αυτά, σε καθημερινή βάση, στο χώρο της κατάληψης διοργανώνονται καλλιτεχνικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ζωγραφική από μικρά παιδιά, τα οποία δίνουν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη να στηριχτεί το νοσοκομείο της Ιεράπετρας, χοροί και τραγούδια, καθώς επίσης και ποδηλατοδρομίες.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης εξέδωσε ανακοινωθέν την 1η Ιουνίου, κάνοντας λόγο για προβλήματα στον Δήμο που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κατάληψης και ζητήθηκε η παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα της κατάληψης. Τριμελής επιτροπή κλήθηκε στην εισαγγελέα του Λασιθίου, η οποία εξέφρασε την κατανόησή της για τις αντιδράσεις, όπως δήλωσε η Επιτροπή. Παράλληλα, δεν αποδείχθηκαν οι καταγγελίες για βλάβες στο πληροφοριακό σύστημα του Δήμου, οι οποίες αποδόθηκαν από τον δήμαρχο στην κατάληψη. Επίσης, επισημάνθηκε από την επιτροπή φορέων ότι το μόνιμο προσωπικό του Δήμου παραμένει απλήρωτο, προκειμένου να φανεί ότι η κατάληψη ευθύνεται για τη μη πληρωμή του. Η επιτροπή φορέων κάλεσε τον δήμαρχο να μετάσχει μαζί με τους πολίτες στον αγώνα για το νοσοκομείο και εκείνος δεσμεύτηκε να επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους στο υπουργείο υγείας μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευγένιο (ο οποίος ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή και στηρίζει τον αγώνα για το νοσοκομείο). Στις 3 Ιουνίου τα μέλη της επιτροπής φορέων ζήτησαν να συναντηθούν με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Εμμανουήλ Μαστοράκη, ο τελευταίος όμως δεν τους δέχτηκε.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου υγείας προβλέπει την αναδιάταξη των υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τις προτάσεις του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, λόγω της πρότασης για να μετατραπούν τα νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας σε Ανοικτά Κέντρα Υγείας.

Η συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο συνεχίζεται και κάθε απόγευμα γίνεται γενική συνέλευση με συμμετοχή φορέων και πολιτών, οι οποίοι αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, αλλά το κτήριο περιφρουρείται σε 24ωρη βάση.







Πηγές