Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι βρέθηκαν μαζικοί τάφοι χιλιάδων θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους
11 Νοεμβρίου 2018
- 12 Ιουλίου 2017: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους
- 15 Ιουλίου 2013: Η Εθνική Γκάνας Κ20 κατέλαβε την τρίτη θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Κ20
- 26 Ιανουαρίου 2013: Μακελειό στη Φαλούτζα
- 24 Ιανουαρίου 2013: Σαράντα νεκροί στο Ιράκ
- 20 Ιανουαρίου 2013: Δεκαεπτά νεκροί στο Ιράκ από βομβιστικές επιθέσεις
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την ανακάλυψη περισσότερων από 200 μαζικών τάφων στην επικράτεια που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος. Οι τοποθεσίες βρίσκονταν στο βορειοδυτικό Ιράκ, στις περιφέρειες Νινεβέχ, Κιρκούκ, Σαλάχ αλ-Ντιν και Ανμπάρ. Η ανακάλυψη έγινε από την Αποστολή Βοηθείας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και περιείχαν από οκτώ έως και χιλιάδες σύνολα ανθρώπινων υπολειμμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση, "Οι τάφοι αυτοί περιέχουν τα υπολείμματα εκείνων που σκοτώθηκαν ανελέητα επειδή δεν συμμορφώθηκαν με την διαστρεβλωμένη ιδεολογία και τον κανόνα του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων [...] Οι οικογένειές τους έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συνέβη με τους αγαπημένους τους. Η αλήθεια, η δικαιοσύνη και οι αποζημιώσεις είναι πράξεις ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση πλήρους αξιολόγησης των θηριωδιών που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος."
Σε δηλώσεις του στο CNN, ο διευθυντής της αποστολής βοήθειας Σούκι Νάγκρα δήλωσε ότι: «Για εμάς, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι η αλήθεια προέρχεται από αυτό που πραγματικά συνέβη - για τα θύματα - και ότι τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των εκταφών σε αυτούς τους μαζικούς τάφους δείχνουν ότι στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν για ποινικές διώξεις ".
Στην έκθεση εντοπίστηκαν 202 τοποθεσίες με τάφους, που περιλάμβαναν από 6.000 έως 12.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ακόμη και 4.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν θαφτεί μόνο σε ένα τάφο, νότια της Μοσούλης.
Η έκθεση προτείνει τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τα ανακτηθέντα υπολείμματα και προτείνει τη χρήση των αποδεικτικών στοιχείων από τους τάφους με σκοπό τη διερεύνηση και τη δίωξη των υπευθύνων.
Η έκθεση ζήτησε επίσης τη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για την εκταφή και τον εντοπισμό των θυμάτων. Η έκθεση είπε ότι η Διεύθυνση Μαζικών Τάφων είχε εκθάψει έως τώρα 1.258 θύματα.
Από το 2014 έως το 2017 το Ισλαμικό Κράτος κατείχε μεγάλες ποσότητες του Ιράκ και η έκθεση περιγράφει επίσης ότι υπήρξε «εκστρατεία εκτεταμένης βίας και συστηματικές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικού δικαίου«. Το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης στο Ιράκ νικήθηκε από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με την Ιρακινή κυβέρνηση, αλλά παραμένουν θύλακες δραστηριότητας.
Πηγές
[επεξεργασία]- "More than 200 mass graves discovered in Iraq: UN report". Al Jazeera, November 6, 2018
- "IS left 200 mass graves in Iraq - UN". BBC News Online, November 6, 2018
- Bianca Britton "200 mass graves of thousands of ISIS victims found". CNN, November 6, 2018