Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών στις 29 Ιουνίου 2011 στο Σύνταγμα

Από Βικινέα

30 Ιουνίου 2011

Wikinews
Wikinews
Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει έρευνα από πρώτο χέρι από μέλη των Βικινέων. Δείτε στη σελίδα συνεργασίας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει από πολύ νωρίς στο Σύνταγμα χθες 29 Ιουνίου 2011. Αρχικός στόχος των διαδηλωτών ήταν να αποκλειστεί περιμετρικά το κτίριο της Βουλής. Εντούτοις οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν από πολύ νωρίς αποκλείσει την περιοχή από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και περιμετρικά της Βουλής.

Άποψη της Βασιλίσσης Σοφίας στις 11:25 το πρωί της 29ης Ιουνίου

Λίγο αργότερα ανέβαινε προς Σύνταγμα από την οδό Πανεπιστήμιου πορεία Αγανακτισμένων από την Πάτρα. Όλοι σχεδόν οι διαδηλωτές ήταν προετοιμασμένοι για να δεχτούν δακρυγόνα, αφού οι περισσότεροι έφεραν μαζί τον σχετικό εξοπλισμό (μάσκες αναπνευστικές παντός τύπου, μαλόξ, γυαλιά θαλάσσης για τα μάτια κλπ).

Πορεία των Αγανακτισμένων της Πάτρας προς Σύνταγμα

Η προσέλευση του κόσμου συνεχίστηκε συντεταγμένα από διάφορες άλλες πόλεις, αλλά και σωματεία που ειρηνικά προσέρχονταν στην Πλατεία Συντάγματος προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Κάποιοι διαδηλωτές απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είχαν ξεκινήσει να φωνάζουν συνθήματα όπως «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω», «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή να δούμε στο ελικόπτερο ποιός θα πρωτομπεί» και άλλα. Μια αυτοσχέδια κρεμάλα είχε στηθεί εκεί μπροστά, υποδηλώνοντας ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ισοδυναμεί με πράξη εθνικής προδοσίας.

Κάτω στην Πλατεία, έξω από την είσοδο του Μετρό, μουσική με ταμπούρλα και κρουστά έδιναν ρυθμό στην συγκέντρωση. Οι συγκρούσεις μεταξύ «ομάδων του αναρχικού χώρου» και των ΜΑΤ ξεκίνησαν αρκετά νωρίς (γύρω στις 12 μμ) με τους πρώτους να ξηλώνουν μάρμαρα με βαριοπούλες και σφυριά και να τα εκσφενδονίζουν απέναντι ως αντίδραση στα δακρυγόνα που δέχονταν από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας και στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια.

Αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων ήταν η γενικευμένη επίθεση των MAT με αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, κάτι που προκάλεσε τη μαζική αποχώρηση του κόσμου από την αριστερή πτέρυγα της πλατείας προς τις οδούς Σταδίου (έως Πλατεία Κολοκοτρώνη) και Καραγιώργη Σερβίας.

Ακολούθησε η επάνοδος του κόσμου, καθώς πολλοί με σηκωμένα τα χέρια και χειροκροτήματα παρακινούσαν τους υπόλοιπους για επανασυγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος όπου ο κόσμος μετά από λίγο επανήλθε με ψυχραιμία και αποφασισμένος να παραμείνει εκεί.

Ακολούθησαν νέες επιθέσεις από τις δυνάμεις των ΜΑΤ με μαζικές ρίψεις δακρυγόνων, πράγμα που απώθησε τον κόσμο στους δρόμους που οδηγούν στο Σύνταγμα αλλά και σε παράπλευρους. Πολύς κόσμος είχε καταφύγει στην Μητροπόλεως στο ύψος του Υπουργείου Παιδείας, ενώ κάποιοι χτυπούσαν τις καμπάνες στο εκκλησάκι κάτω από το Υπουργείο.

Στη συνέχεια ο κόσμος επέστρεψε κάποια στιγμή στην Πλατεία, με τα ταμπούρλα να ξαναρχίζουν να δίνουν το ρυθμό, ενώ ακούστηκαν και τραγούδια, όπως το «Πότε θα κάνει λευτεριά».

Γύρω στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) εκδηλώθηκε εκ νέου επίθεση, από την οδό Φιλλελήνων κτυπώντας αδιακρίτως με δακρυγόνα μέσα στο πλήθος. Μάλιστα μια από τις κάψουλες δακρυγόνων εκσφενδονίστηκε πάνω στην τέντα της σκηνής του Ιατρείου, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ένας απροσδόκητος πανικός και με τον κόσμο να φωνάζει το σύνθημα «Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι». Οι περισσότεροι απωθήθηκαν μέσα στον σταθμό του Μετρό για να πάρουν μια ανάσα, ενώ μια σειρά άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρονταν στις πρώτες βοήθειες εντός του σταθμού.

Όμως κι εκεί ακόμα, που ο κόσμος συνέχιζε να παραμένει, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Επιμέρους προσπάθειες για ανασύνταξη πάνω στην Πλατεία δεν απέδιδαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ κάποιοι δειλά δειλά ξεκίνησαν να αποχωρούν με το Μετρό, αφού και οι τρεις έξοδοι του σταθμού παρέμεναν εγκλωβισμένες.

Αντιδράσεις

[επεξεργασία]

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα της 30ης Ιουνίου του 2011 «η χρήση χημικών ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά, ενώ υπήρξε ανεξέλεγκτη και ωμή βία σε βάρος απλών πολιτών και προκλητική ανοχή σε κουκουλοφόρους και ταραξίες». Η εφημερίδα άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΛ.ΑΣ. έδρασε βάση σχεδίου, που έφερε «τον κωδικό «Τελειώστε την πλατεία» και μετέτρεψε το Σύνταγμα σε Βαγδάτη, διασύροντας τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στην πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε την Πέμπτη μετά τα επεισόδια, σύμφωνα με εκτεταμένο πολιτικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα Ναυτεμπορική στη Βουλή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στο επίμαχο βίντεο με τους συλληφθέντες κουκουλοφόρους που αφέθηκαν να περάσουν μέσα από το κτίριο της Βουλής ανενόχλητοι και υποστήριξε ότι "τα άτομα αυτά επιβεβαίωσαν ότι ήταν εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ" που ζήτησαν την προστασία της ΕΛ.ΑΣ. επειδή δέχτηκαν επίθεση από Αγανακτισμένους.

Τέλος, "σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύθηκε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του περίσματος της έρευνας θα το καταθέσει στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε σε «περίεργες σκηνές που μυρίζουν παρακράτος». Και κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, από τις ασχήμιες μιας χούφτας ατόμων, που δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους. Ίσως γιατί δεν έχουν πρόσωπο».

Η Πρόεδρος του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε κι αυτή εκτενή αναφορά στα επεισόδια τονίζοντας ότι "στόχος της κυβέρνησης ήταν να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και η απεργία ως μορφή πάλης" ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης καταλόγισε ευθύνες αναφερόμενος "στην ανικανότητα του Κράτους να συλλάβει 200 κουκουλοφόρους".

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την χθεσινή στάση της ΕΛ.ΛΑΣ. , ενώ αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για τη "σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Ανομίας και την εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης".



Σχετικά νέα

[επεξεργασία]