Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμός 6 ρίχτερ στη Βόρεια Ιταλία σπέρνει το τρόμο

Από Βικινέα

20 Μαΐου 2012

Καταστροφές από το σεισμό στην εκκλησία του Σαν Πάολο

Σεισμός 6 ρίχτερ συνέβη σήμερα τα ξημερώματα (4:05 τοπική ώρα) στη Βόρεια Ιταλία. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη περιφέρεια Εμιλία-Ρομάνια και έγινε αισθητός από το Μιλάνο μέχρι την Βενετία. Τουλάχιστον 7 άτομα είναι νεκρά και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Τρεις χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλήψουν τις εστίες τους. Ακολούθησαν μετασεισμοί, ο ισχυρότερος των οποίων είχε μέγεθος 5.1 ρίχτερ.

Υπάρχουν εκτεταμένες ζημίες σε πολλά κτίρια, εξαίτιας του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού, περίπου 10 χιλιόμετρα. Οι περισσότερες καταστροφές σημειώθηκαν στους δήμους κοντά στις πόλεις Μοντένα, Μπολωνία και Φερράρα. Πολλά από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές είχαν μεγάλη ιστορική αξία. Το κόστος των καταστροφών προς το παρόν δεν έχει υπολογιστεί, αλλά ξεπερνούν, μόνο στην Εμιλία Ρομανία, τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής τα εφτά θύματα είναι τέσσερις εργάτες που καταπλακώθηκαν από την οροφή του εργοστασίου που δούλευαν, δύο γυναίκες που έπαθαν καρδιακή ανακοπή, ενώ βρέθηκε ακόμα μια σορός μέσα στα ερείπια.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, γύρισε εσπευσμένα από το Σικάγο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ εξαιτίας του σεισμού αλλά και της βομβιστικής επίθεσης στο λύκειο Μορβίλο-Φαλκόνε. Η τοπική αυτοδιοίκηση των περιοχών που επλήγησαν ζήτασαν να απαλαχθούν από τη δέσμευση σχετικά με τη περικοπή των εξόδων εξαίτιας της έκτατης κατάστασης.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που πλήτει την Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια. Ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός συνέβη το 2009 στη Λ' Άκουιλα και προκάλεσε το θάνατο 300 ανθρώπων. Σύμφωνα με πηγές είναι ο ισχυρότερος σεισμός στη περιοχή από το 1570.Πηγές