Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοψήφισμα Ιταλίας: Η απάντηση είναι «ΟΧΙ»

Από Βικινέα

5 Δεκεμβρίου 2016

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της Ιταλίας, το 59.1% ψήφισαν κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθούσε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Ως αποτέλεσμα, ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτηση του, ενώ υπήρξε μείωση της ισοτιμίας μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου.

Ο Ματέο Ρέντσι προωθούσε συνταγματική αλλαγή, βάσει της οποίας, η Γερουσία καταργείτο και έτσι τα διάφορα νομοσχέδια δεν θα χρειάζονταν έγκριση από δύο σώματα: τη Βουλή και τη Γερουσία. Ο Ρέντσι θεωρούσε πως μ' αυτό τον τρόπο, τα νομοσχέδια θα εγκρίνονταν πιο γρήγορα και θα γινόταν πιο εύκολη η διακυβέρνηση της χώρας, αν και οι αντιπάλοι του θεωρούσαν πως μ' αυτό τον τρόπο, ο Ρέντσι είχε σκοπό να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του.

Με το πέρας του δημοψηφίσματος, έγινε γνωστό πως σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων ψήφισε κατά της συνταγματικής αλλαγής, με τους νεαρούς ηλικίας 18-34 ετών να ψηφίζουν κατά 80% κατά της συνταγματικής αλλαγής. Όταν έγιναν γνωστά τα αποτέλεσματα, η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου έπεσε στο χαμηλότερο σημείο στους τελευταίους 20 μήνες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν απογοήτευση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς αρκετοί θεωρούν πως αυτό αποτελεί πλήγμα για την ιταλική οικονομία και το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αν και η Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, δήλωσε πως «δεν διακρίνω ήττα της Ευρώπης, καθώς η Ιταλία ψήφισε για μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος».
Πηγές