Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προς παραίτηση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Από Βικινέα

10 Νοεμβρίου 2011

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δηλώνει ότι «σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την έγκριση από το Ιταλικό Κοινοβούλιο κρίσιμης σημασίας οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο να σταθεροποιήσουν την οικονομία της χώρας».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση τη Τρίτη, αφού προηγουμένως είχε χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε διαδικαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στην Κάτω Βουλή, όπου απείχαν και 7 μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Το μέτρο εγκρίθηκε με 308 ψήφους υπέρ, αλλά 321 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ του κοινοβουλίου αρνήθηκε να ψηφίσει, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να ζητήσει τη παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κάτω Βουλή της χώρας έχει παραλύσει, αλλά σημείωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός συνεχίζει να διατηρεί πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται υπό πίεση από την ηγεσία της Ευρωζώνης να εγκρίνει μέτρα περιορισμού των δημοσιονομικών δαπανών της Ιταλίας για να αποφύγει οικονομική κρίση παρόμοια με της Ελλάδας. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη και η έβδομη οικονομία παγκοσμίως. Ωστόσο η χώρα είναι αντιμέτωπη με κρίση χρέους εξαιτίας του τεράστιου δημοσιονομικού της ελλείμματος.Πηγές