Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο δράστης για τον πυροβολισμό της Γκάμπριελ Γκίφορντς

Από Βικινέα

13 Ιανουαρίου 2011

Ο Τζάρεντ Λούγνερ, ένας 22χρονος πρώην φοιτητής σε κολέγιο, παρουσιάστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο μετά τους πυροβολισμούς του Σαββάτου σε ένα σούπερμαρκετ στο Τούκσον, στην Αριζόνα. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκαν πέντε (5) άτομα συμπεριλαμβανομένου και του Τζόν Ρόλ, ενός ομοσπονδιακού δικαστή, και τραυματίστηκαν 19 άτομα συμπεριλαμβανομένου και της Γκάμπριελ Γκίφορντς, μέλος του Κονγκρέσσου.

Ο Λούγνερ κατηγορήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για προσπάθεια δολοφονίας ενός μέλους του Κονγκρέσου, φόνο πρώτου βαθμού και προσπάθειας να σκοτώσει υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι εισαγγελείς της Αριζόνας προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν εάν μπορούν να ασκήσουν διώξη και για τις άλλες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας στο κρατικό δικαστήριο.

Ο Λούγνερ επιβεβαίωσε τη ταυτότητα του στο δικαστήριο και του αρνήθηκε να πληρώσει εγγύηση, αλλά δεν άσκησε ένσταση επ'αυτού. Δήλωσε ότι κατανοεί ότι η δυνητική τιμωρία για εγκλήματα τέτοιου βαθμού είναι η θανατική ποινή ή η ισόβια φυλάκιση. Εκπροσωπήθηκε από τον Τζούντι Κλάρκ, ο οποίος είχε στο παρελθόν υπερασπιστεί τον Θεοντόρ Καζύνσκι και τον βομβιστή της Οκλαχόμας Τίμοθυ ΜακΒέιν.

Οι χειρούργοι έπρεπε να χειρουργήσουν την Γκίφροντς, συμπεριλαμβανομένου ημικρανιοκτόμης (αγγ: hemicraniectomy), η οποία περιλαμβάνει αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος του κρανίου της για να μειώσει τη διόγκωση του εγκεφάλου που προκαλείται από πυροβολισμό. Ο Δ. Μίκαελ Λέμολ, ένας νευροχειρουργός που χειρουργεί την Γκίφορντς είπε ότι ήταν "λίγο καλύτερα αλλά όχι καλά ακόμα". Επίσης τόνισε ότι "το πρήξιμο μπορεί να χρειαστεί τρείς (3) ή πέντε (5) μέρες για να μεγιστοποιηθεί. Αλλά κάθε μέρα που περνά και δεν παρατηρούμε κάποια αύξηση, είμαστε κάπως πιο αισιόδοξοι. Η Γκίφορντς ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις βασικές εντολές από τους γιατρούς όπως το να κρατήσει ψηλά δύο (2) δακτύλα.

Εν τω μεταξύ, οργιάζουν οι συζητήσεις αν ο Λούγνερ είχε πολιτική βάση για την επίθεση του. Ο Σερίφης της Πρίμα Κάουντρι Κλάρενς Ντούπνικ κατηγόρησε ορισμένη ακραία ρητορική από τα ΜΜΕ. "Η οργή, το μίσος, ο φανατισμός που συνεχίζεται σε αυτή τη χώρα φτάνει σε εξωφρενικό σημείο. Αυτή δεν ήταν οι καλές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε και πιστεύω ότι είναι ώρα για περισυλλογή."Δείτε επίσης

Πηγές