Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Γκάμπριελ Γκίφορντς πυροβολήθηκε σε σούπερμαρκετ στην Αριζόνα

Από Βικινέα

10 Ιανουαρίου 2011

Η Γκίφορντς το 2007

Η Γκάμπριελ Γκίφορντς, Γερουσιαστής των ΗΠΑ, πυροβολήθηκε σε δημόσια εκδήλωση στην Τουσόν, της Αριζόνας το Σάββατο. Τουλάχιστον πέντε (5) άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από πυροβολισμούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός ατόμου (1) από το επιτελείο της Γκίφορντς. Οι πυροβολισμοί έγιναν στο σούπερμαρκετ Safeway όπου βρισκόταν η Γκίφορντς, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και αντιπρόσωπος της όγδοης περιφέρειας για το Κονγκρέσσο στην Αριζόνα, ενώ συμμετείχε σε μια εκδήλωση με τον τίτλο "Congress on Your Corner".

Ευρέως αναφέρθηκε ότι η Γκίφορντς σκοτώθηκε μετά την επίθεση, αλλά το προσωπικό της επιτελείο δημοσίων σχέσεων είπε αργότερα ότι υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Η Γκίφορντς πυροβολήθηκε στο κεφάλι από κοντινή απόσταση, και σύμφωνα με τον σερίφη της Πρίμα Κάουντρι, η Γκίφορντς, ετών 40, πέθανε μετά την επίθεση. Το National Public Radio, ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με τον θάνατο της.

Η Γκίφορντς μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ένας εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Αριζόνας είπε, "Τώρα είναι στο χειρουργείο. Είναι ζωντανή," προσθέτοντας ότι εννέα (9) άλλα θύματα βρίσκονται στο νοσοκομείο. Μετά την εγχείρηση, το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι η Γκίφορντς ήταν ζωντανή με μόνο μια πληγή από πυροβολισμό στο κεφάλι και ότι επικοινωνούσε.

Το νοσοκομείο επίσης είπε ότι ένα παιδί εννέα ετών σκοτώθηκε μετά την επίθεση. Ο Νταβίντ Γκονζάλες, Στρατάρχης των ΗΠΑ, είπε ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζόν Ρόλλ επίσης σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ο δράστης σκότωσε συνολικά πέντε άτομα.

Ο Πέτερ Μίκαελς, από τα ΜΜΕ της Αριζόνας, είπε ότι η Γκίφορντς μιλούσε σε αρκετούς ανθρώπους όταν κάποιος άρχισε να πυροβολεί από απόσταση 4 ποδιών (1.2 μέτρα). Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει αλλά πιάστηκε από την αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση. Ο δράστης ήταν ο Τζάρεντ Λούγνερ, 22 ετών, ο οποίος χρησιμοποιήσε πιστόλι κατά την επίθεση.Πηγές