Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κρουαζιερόπλοιο προσάραξε σε νησί στη Τοσκάνη

Από Βικινέα

14 Ιανουαρίου 2012

Το Costa Concordia

To κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσάραξε κοντά στο νησί Τζίλιο στην Τοσκάνη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους με βάση τελευταία δεδομένα, με δεκάδες ακόμη να αγνοούνται. Οι πρώτες μαρτυρίες διασωθέντων περιγράφουν σκηνές χαοτικής εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου.

Ανησυχία για περισσότερα θύματα προκαλεί το ότι, αρκετές ώρες μετά το περιστατικό, 41 άτομα συνεχίζουν να αγνοούνται παρά το ότι το δυστύχημα σημειώθηκε πολύ κοντά στην ακτή. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις υποβρύχιες έρευνες για εγκλωβισμένους.

Στο πλοίο επέβαιναν περισσότερα από 4.000 άτομα (περίπου 3.200 επιβάτες και 1.000 άτομα πλήρωμα).

«Την ώρα που οι επιβάτες δειπνούσαν ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και ενημερώθηκαν ότι το πλοίο αντιμετωπίζει ηλεκτρολογικά προβλήματα», δήλωσε επιβάτης στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. To 290 μέτρων κρουαζιερόπλοιο προσάραξε στον ύφαλο το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου και νερά άρχισαν να εισρέουν, ενώ δόθηκαν εντολές για την εκκένωση του πλοίου. Πανικός επικράτησε στο πλοίο. Ηλικιωμένοι επιβάτες έβαλαν τα κλάματα, χιλιάδες άτομα έσπευσαν στις σωτήριες λέμβους ή προσπάθησαν να φτάσουν στην ακτή -που απείχε περίπου 400 μέτρα- κολυμπώντας. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η διαδικασία εκκένωσης έγινε χωρίς καμία οργάνωση, και σε ορισμένες περιπτώσεις οι λέμβοι καθυστέρησαν να καθελκυστούν. Οι επιβάτες φιλοξενούνται στο Τζίλιο σε σχολεία, ξενοδοχεία και άλλους χώρους.
Πηγές