Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η διαρροή εγγράφων προκάλεσε ανησυχία στην Αυστραλία

Από Βικινέα

11 Δεκεμβρίου 2010

Ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ

Η διαρροή των εγγράφων μεταξύ της Αυστραλίας και των ΗΠΑ προκάλεσαν τριβές στην αυστραλιανή κοινωνία. Τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν από την ιστοσελίδα WikiLeaks. Πρόκειται για έγγραφα του τότε Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, και της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αποκάλυψαν ότι η Κίνα ίσως χρειαστεί να εξαναγκαστεί να γίνει μέλος της διεθνούς κοινότητας. Τα έγγραφα περιέχουν επίσης πληροφορίες για τη συνάντηση και τη συζήτηση του Ραντ και της Κλίντον στην Ουάσινγκτον. Σε μια συνέντευξη του, ο Ραντ δήλωσε ότι η Κίνα επιδεικνύει "παρανοϊκή" στάση απένταντι στην Ταϊβάν και το Θιβέτ.

Τα έγγραφα μπορεί να προκαλέσουν ταραχές στις διπλωματικές σχέσεις της Αυστραλίας και της Κίνας. Ωστόσο, ο Κέβιν Ραντ διαβεβαίωσε το κοινό ότι οι στενές σχέσεις της Κίνας και της Αυστραλίας δεν θα διαταραχθούν. Η Τζούλια Γκίλαρντ, νυν πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δεν έκανε κανένα περαιτέρω σχόλιο, μόνο δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας-Αυστραλίας, θα πρέπει να επιτρεπούν τις έκφραση των απόψεων χωρίς απειλές προς οιανδήποτε πλευρά".

Στο επίκεντρο της διαρροής των εγγράφων είναι ο Αυστραλός ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Ως τώρα, η ιστοσελίδα του δημοσίευσε 821 από τα 251,287 αναγγελθέντα μυστικά έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας. Αυτή την εβδομάδα, ο Ασάντζ παραδόθηκε στην Αστυνομία του Λονδίνου, αφού στις 18 Νοεμβρίου, το δικαστήριο της Στοκχόλμης εξέδωσε διάταγμα σύλληψης του Ασάντζ.Πηγές