Η Ιντερπόλ διέταξε τη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks για να αντιμετωπίσει κατηγορίες βιασμού

Από Βικινέα
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

5 Δεκεμβρίου 2010

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του WikiLeaks, κατηγορείται για βιασμό

Η Διεθνής Αστυνομία Ιντερπόλ, μετά από δίκη στη Σουηδία, ανακοίνωσε πως ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του WikiLeaks, κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα. Η ιστοσελίδα του Ασάντζ δημοσίευσε 250.000 μυστικά έγγραφα των Αμερικανών διπλωμάτων.

Δύο εβδομάδες πριν, οι αρχές της Σουηδίας διέταξαν τη σύλληψη του Ασάντζ, καθώς κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα και παράνομη χρήση βίας. Η Ιντερπόλ, στις 1 Δεκεμβρίου 2010, διέταξε τη σύλληψη του Ασάντζ.

Τα περιστατικά, υποθετικά, έγιναν τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, μερικές εβδομάδες πριν η ιστοσελίδα του Ασάντζ δημοσιεύσει 75.000 έγγραφα του Στρατού των ΗΠΑ για τα γεγονότα στο Αφανιστάν. "Το φόντο έιναι ότι αυτός έχει το δικαίωμα να ακουστεί σ'αυτήν την έρευνα και δεν μπορέσαμε να έχουμε την δυνατότητα να του υποβάλλουμε ερωτήσεις" είπε ο Μαριάννε Νυ, αρχηγός της εισαγγελικής αρχής στη Σουηδία.

Τον Αύγουστο του 2010, έγινε η πρώτη αναφορά για τις κατηγορίες, καθώς ο Ασάντζ δήλωσε πως αποτελούν μέρος της "συκοφαντικής εκστρατείας" κατά του Wikileaks. Τα Βικινέα, τότε, ανάφεραν ότι είπε: "Οι κατηγορίες δεν έχουν βάσεις και προκαλούν τρομερή ανησυχία". Στο Wikileaks, μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών, ανακοίνωσαν ότι θα υπερασπιστούν τον Ασάντζ. "Είμαστε ανήσυχοι για τη σοβαρότητα αυτών των κατηγοριών. Εμείς, οι χρήστες του WikiLeaks, δηλώνουμε ότι ο Τζούλιαν είναι αθώος και ότι έχει την υποστήριξη μας. Καθώς ο Τζούλιαν θα υπερασπίζεται το όνομα του, η ιστοσελίδα μας θα δουλεύει κανονικά."

Ο δικηγόρος του Ασάντζ, ο Μάρκ Στέφενς, δήλωσε πως οι κατηγορίες ενταντίον του πελάτη του έγιναν όταν δύο γυναίκες, που φέρεται να βίασε ο Ασάντζ, έμαθαν ότι είχε σχέση και με τις 2 ταυτόχρονα. "Μόνο όταν οι γυναίκες έμαθαν για τη σχέση της καθεμιάς με τον κ. Ασάντζ έκαναν τις καταγγελίες εναντίον του" δήλωσε ο Στέφεν σε μια ανακοίνωση.

Ο Στέφενς πρόσθεσε ότι δεν "έλαβε μια γραπτή λέξη, ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε μορφή, από τη σουηδική εισαγγελική αρχή κατά του πελάτη του", και αυτός και ο Ασάντζ έμαθαν για τους ισχυρισμούς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. "[Αυτό είναι] καθαρά ενάντια στο Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο λέει ότι ο κάθε κατηγορούμενος πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα την οποία καταλαμβαίνει, καθώς να ενημερώνεται και για τη φύση της υπόθεσης που κατηγορείται," πρόσθεσε.

Ο Ασάντζ βρίσκεται σε άγνωστη περιοχή. Αναφέρεται πως ο Ασάντζ προσπάθησε να μεταμφιεστεί, κόβοντας τα μαλλιά του. Πρόσφατα, ο Ασάντζ, μιλώντας στο περιοδικό Forbes, δήλωσε ότι το Wikileaks έλαβε έγγραφα για τη διαφθορά των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ. Δήλωσε πώς πληρώνει με μετρητά και με πιστωτικές κάρτες των φίλων του.

Ο Ασάντζ δήλωσε στο ABC News: "Οι Αμερικανοί αξιωματικοί, εδώ και 50 χρόνια, ξεπέρασαν τα όρια και φοβούνται ότι κόσμος θα μάθει πώς συμπεριφέρονται." Αναφέρθηκε επίσης ότι το Εκουαδόρ, το οποίο αντίθεται στη πολιτική των ΗΠΑ, προσφέρει κατοικία στον Ασάντζ.

Cquote1.svg Στόχος μας δεν είναι μια πιο διαφανούς κοινωνία, στόχος μας είναι μια πιο δίκαιη κοινωνία
Τζούλιαν Ασάντζ
Cquote2.svg

Μαζί με τη σύλληψη, ο Ασάντζ αντιμετωπίζει και σοβαρή πίεση από τις ΗΠΑ για τη διαρροή μυστικών εγγράφων. Ένας συνταξιούχος πράκτορας της CIA, Πέτερ Κίνγκ, δήλωσε πως το Wikileaks πρέπει να είναι "συμμορία ληστών", και ζητά τη σύλληψη του Ασάντζ και των μελών του Wikileaks.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η Χίλαρι Κλίντον, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε πως θεωρεί ότι η διαρροή μυστικών εγγράφων του αμερικανικού στρατού έγινε χάρη στον Μπράντλεϋ Μάννινγκ, ο οποίος, πριν συλληφθεί, υπηρετούσε ως αναλυτής πληροφοριών στον Αμερικανικό Στρατό.

"Είναι μια επίθεση κατά της παγκόσμιας κοινωνίας, των συμμαχιών και εταιρικών σχέσεων μας, των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν στη βελτίωση της οικονομίας" δήλωση η Κλίντον. "Δεν υπάρχει τίποτα τόσο αξιόλογο που να θέσει σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους, και δεν υπάρχει τίποτα τόσο γενναίο στο να σαμποτάρει τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ λαών." Επίσης πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ "εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους" για τη διαρροή των πληροφοριών.

Η Χίλαρι Κλίντον, Γραμματέας των ΗΠΑ, μιλά για τη διαρροή των αρχείων

Μιλώντας στο περιοδικό Time στο Διαδύκτιο, ο Ασάντζ υπερασπίστηκε τη κυκλοφορία των αρχείων. "Στόχος μας δεν είναι μια πιο διαφανής κοινωνία, στόχος μας είναι μια πιο δίκαιη κοινωνία", είπε. Επίσης δήλωσε πως "[εμείς] έχουμε πολλές πληροφορίες... οι οποίες δεν δημοσιεύθηκαν". Ο Ασάντζ δήλωσε πως είναι "πολύ σημαντικό" για αυτόν ότι "ο νόμος δεν είναι αυτό, απλά αυτό, που οι δυνατοί θέλουν τους άλλους να πιστεύουν ότι είναι."

Ο Ασάντζ, σε συνέντευξη του με το περιοδικό Time, είπε ότι όλα τα έγγραφα έχουν εξεταστεί και όλα τα ονόματα των πληροφοριοδοτών έχουν αναθεωρηθεί "προσεκτικά". Δήλωσε: "Όλα επανεξετάζονται και αναθεωρούνται από εμάς και τις εφημερίδες". Είπε επίσης πως το Wikileaks "ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών. Η αίτηση απορρίφθηκε επισήμως."

Ο Ασάντζ ρωτήθηκε αν η δημοσίευση των αρχείων προωθεί πολιτική ανυπακοή. "Όχι ακριβώς. Αυτή η οργάνωση [Wikileaks] εξασκεί την πολιτική υπακόη, κι αυτό γιατί είμαστε μια οργάνωση η οποία προσπαθεί να κάνει τον κόσμο πιο πολιτικό ενάντια των οργανισμών που ασκούν κατάχρηση εξουσίας, και οι οποίοι τον σπρώχνουν στην αντίθετη κατέυθυνση" δήλωσε. "Κατά τη διάρκεια των 4 χρόνων της ιστορίας μας, δεχθήκαμε 100 επιθέσεις, και σε όλες τις υποθέσεις βγήκαμε νικητές."Πηγές

Bookmark-new.svg