Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις - η Βόρεια Κορέα δεν ανταποδίδει

Από Βικινέα

21 Δεκεμβρίου 2010

Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2010, στο Ιονπιόνγκ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Βόρεια Κορέα τον προηγούμενο μήνα. Η Βόρεια Κορέα απείλησε ότι "θα επιτεθεί απροειδοποίητα" αν οι ασκήσεις διεξαχθούν, αλλά η χώρα δεν ανταπέδωσε, λέγοντας ότι δεν αξίζει "να επιτεθούν", παρά τις "αλόγιστες προκλήσεις" από τον Νότο.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή των ασκήσεων, με τη συμμετοχή των μαχητικών αεροπλάνων K9 Thunder και F-15K

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε μια οχτάωρη (8) έκτακτη συνάντηση καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν πριν την έναρξη των ασκήσεων στη κορεάτικη χερσόνησο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπήρξαν διαφωνίες - η Κίνα και η Ρωσία ζήτησαν από τη Νότια Κορέα να ακυρώσει τις ασκήσεις, φοβούμενες ότι θα ξεσπάσει πόλεμος στη χερσόνησο, αλλά οι ΗΠΑ υποστήριξαν την σύμμαχό τους, λέγοντας ότι οι ασκήσεις "συνάδουν πλήρως με το δικαίωμα της Νότιας Κορέας για αυτοάμυνα".

Οι αρχές της Πιονγιάνγκ απείλησαν με "καταστροφή" αν οι ασκήσεις, οι οποίες πρόκειται να γίνουν σε νησί κοντά στα σύνορα με τον Βορρά, τελικά θα πραγματοποιηθούν. Δεν επιτέθηκαν στο Νότο, ωστόσο - τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένας αξιωματικός της Βόρειας Κορέας δήλωσε: "Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ποιός είναι ο αληθινός υπερασπιστής της ειρήνης και ποιός είναι ο αληθινός προβοκάτορας του πολέμου." Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα ανταποδώσει "άμεσα και αποφασιστικά" σε οποιαδήποτε επίθεση από τον Βορρά.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή των ασκήσεων, με τη συμμετοχή των μαχητικών αεροπλάνων K9 Thunder και F-15K που κράτησαν λιγότερο από δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι κάτοικοι του Ιονπιόνγκ μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα, τα οποία σύμφωνα με το BBC, ήταν σχεδιασμένο μέρος των ασκήσεων.

Το Ιονπιόνγκ, το οποίο, ελέγχεται από τη Νότια Κορέα, είναι ορατό από τη Βόρεια Κορέα, η οποία, τον προηγούμενο μήνα, δέχτηκε επίθεση από τον βορρά. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι Βορειοκορεάτες εκτόξευσαν περίπου 200 οβίδες - τέσσερις (4) άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατέσσερις (14) τραυματίστηκαν. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η Νότια Κορέα πραγματοποιούσε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ. Οι Νοτιοκορεάτες, ως απάντηση, εκτόξευσαν 80 οβίδες, αλλά δεν αναφέρθηκε καμία ζημιά από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.Δείτε επίσης

Πηγές