Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία δήλωσε ότι το WikiLeaks δεν διέπραξε κανένα έγκλημα

Από Βικινέα

18 Δεκεμβρίου 2010

Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (ΑΟΑ) δήλωσε ότι η ιστοσελίδα WikiLeaks δεν διέπραξε έγκλημα στην Αυστραλία με τη δημοσίευση περισσότερων από 250.000 διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Αυτό δηλώθηκε μετά το τέλος της έρευνας από την ΑΟΑ, η οποία συμπέρανε ότι οι πράξεις της ιστοσελίδας δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον αυστραλιανό κανονισμό.

"[Η ΑΟΑ] δεν εντόπισε οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα στην αυστραλιανή δικαιοδοσία όπως έδειξαν και οι έρευνες της", δήλωσε ο Ρόμπερτ ΜακΚλέλλαντ, Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλίας, σε δελτίο τύπου. "Όπως είχα προαναφέρει, τα έγγραφα και η δημοσίευση τους αφορούν τις ΗΠΑ, και οι έρευνες πρέπει να γίνοντε μόνο από τη πλευρά των ΗΠΑ."

Η έρευνα για τις πράξεις του WikiLeaks άρχισαν μετά την ενημέρωση της ΑΟΑ από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση για τη διαρροή διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Ο ΜακΚλέλλαντ δήλωσε ότι η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν "συνετή". Πρόσθεσε επίσης ότι την Κυβέρνηση εξακολουθεί "να προβληματίζει" η κατάσταση σχετικά με την "παράνομη και ανεύθυνη διανομή διαβαθμισμένου υλικού." Οι διαμάχες αυξήθηκαν μετά τη δήλωση της Τζούλια Γκίλαρντ, στις 17 Δεκεμβρίου 2010, όταν η τελευταία άλλαξε τη στάση της και δήλωσε πως η πράξη αυτή δεν είναι "παράνομη", αλλά "ανεύθυνη", μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της ΑΟΑ. Η κυρία Γκίλαρντ, σε συνέντευξη της στο Σίδνεϊ την ίδια μέρα, δήλωσε ότι "δεν έχει τη πρόθεση να πεί ότι η δημοσίευση των εγγράφων ήταν παράνομη, αλλά είναι γεγονός ότι κλάπηκαν". Η Αναπληρωτής Αρχηγός της αντιπολίτευσης (Ελεύθερο Κόμμα), Τζούλι Μπίσοπ, είπε δεν υπάρχει περιθώριο για τη κυρία Γκίλαρντ να "βγεί νυφίτσα μετά από αυτό."

"Είναι μια δικηγόρος. Ξέρει καλά σχετικά με το τεκμήριο της αθωότητας," δήλωσε ο Μπίσοπ. Δήλωσε ότι το νομικό υπόβαθρο της Πρωθυπουργού δεν δικαιολογούσε τις δηλώσεις της. Ζητήθηκε επίσης από τον Σκόττ Λούντλαμ, Γερουσιαστής των Πρασίνων, να ανακαλέσει η κυρία Γκίλαρντ τις δηλώσεις της.

Η ιστοσελίδα WikiLeaks ήταν το θέμα προηγούμενων ερευνών στην Αυστραλία. Τον Μάρτιο του 2009, η προτεινόμενη μαύρη λίστα (για το διαδίκτυο) της Αυστραλιανής Αρχής Επικοινωνιών και Μέσων δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Αυτό το θέμα αναφέρθηκε από την ΑΟΑ, η οποία αργότερα σταμάτησε τις έρευνες για ποινικές διώξεις.

"Μου είναι κατανοητή η θέση της ΑΟΑ όσο αφορά τις προοπτικές επιτυχίας σύμφωνα με τις οδηγίες της, αλλά δεν είναι αρκετό για να ασκήσετε μια διώξη," δήλωσε ο Πρόεδρος Κρις Χάμπαν κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης Εκτιμήσεων της Γερουσίας, η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο.Σχετικά νέα

Πηγές