Διαμαρτυρίες στο Πακιστάν για το άνοιγμα οδών ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων

Από Βικινέα

16 Ιουλίου 2012

Εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος Τζαμαάτ Αλ-Ισλάμι του Πακιστάν συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Καράτσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποκατάσταση των οδών ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μέσω Πακιστάν. Στο λιμάνι του Καράτσι φθάνουν τα εφόδια για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και στη συνέχεια διοχετεύονται στο Αφγανιστάν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα και κρατούσαν πανώ που καταδίκαζαν την αποκατάσταση των οδών ανεφοδιασμού μετά από 7 μήνες. Μάλιστα ο Επικεφαλής του κόμματος, Σαγιέντ Μουναουάρ Χασάν, δήλωσε ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν είναι πακιστανικός πόλεμος, είναι αμερικανικός πόλεμος».

Η Ουάσιγκτον και η Ισλαμαμπάντ είναι έτοιμες να υπογράψουν συμφωνία επισημοποιώντας την αποκατάσταση των διόδων ανεφοδιασμού των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μέσω Πακιστάν.

Εκπρόσωπος του Πακιστανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η χώρα του έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις επί τεχνικού επιπέδου και η κάθε μια απ' τις δύο πλευρές ακολουθεί τώρα τις εσωτερικές της διαδικασίες εξέτασης του θέματος. Πάντως ημερομηνία υπογραφής του σχετικού μνημονίου δεν έχει οριστεί ακόμη».

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα του Πακιστάν και άλλες αρμόδιες πλευρές, αποτελούν μέρος της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση πριν την υπογραφή του μνημονίου».Πηγές