Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθωώθηκαν οι 14 πολίτες για την κατάληψη του δημαρχείου Ιεράπετρας

Checked
Από Βικινέα
(Ανακατεύθυνση από Αρχίζει η δίκη 14 πολιτών για την κατάληψη του νοσοκομείου Ιεράπετρας)

11 Ιουλίου 2011

Πολίτες κάθε ηλικίας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα για το νοσοκομείο της Ιεράπετρας έξω από τα δικαστήρια της Ιεράπετρας, όπου διεξάγεται η δίκη 14 ατόμων για την συμβολική κατάληψη του δημαρχείου η οποία κράτησε 16 ημέρες. Η δίκη έληξε στις 11 Ιουλίου με την πανηγυρική αθώωσή τους.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν την Δευτέρα 11 Ιουλίου από το Πλημμελειοδικείο της Ιεράπετρας 14 πολίτες που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για την συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της πόλης με την κατηγορία της παρακώλυσης οικιακής ειρήνης. Την δίωξη διέταξε η εισαγγελέας έπειτα από προσωπική εντολή του δημάρχου της πόλης, Σήφη Αναστασάκη. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Φορέων Ιεράπετρας- Μακρύ Γιαλού αναφέρεται ότι παρόλο που ποτέ δεν εμποδίστηκε η είσοδος στους υπαλλήλους του δήμου προκειμένου να εκτελεστούν επείγουσες και απαραίτητες λειτουργίες, αποφασίστηκε να παραπεμφθούν σε δίκη οι 14. Επιπλέον, δεν σημειώθηκαν ζημίες ή βανδαλισμοί στο κτήριο, καθώς πολίτες είχαν αναλάβει την περιφρούρησή του σε 24ωρη βάση επί 16 ημέρες. Η εισαγγελική αρχή είχε εκφράσει την απορία της για τη δίωξη, αφού οι καταληψίες πρόσεχαν το κεντρικό κτήριο του δήμου και η παράδοσή του έγινε σε άψογη κατάσταση, ενώ αποδείχτηκε ότι η υπολειτουργία του δήμου εκείνες τις ημέρες σχετιζόταν με κάποιους που δεν πήγαιναν καν στη δουλειά τους, αν και βρίσκονταν σε άλλα κτίρια, ενώ δεν υπήρχε λόγος για το κλείσιμο των συστημάτων πληροφορικής.

Η δίκη θεωρείται πρωτοφανής για τα χρονικά της περιοχής και ερμηνεύεται ευρέως ως απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα των πολιτών και της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων από την Δημοτική Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Δημοτικής Αρχής και ο διοικητής του νοσοκομείου, πρώην ευρωβουλευτής και δήμαρχος, Μανόλης Μαστοράκης, τάχθηκαν εναντίον του συλλαλητηρίου για την αναβάθμιση του νοσοκομείου και της συνακόλουθης συμβολικής κατάληψης του δημαρχείου. Αντίθετα, το συλλαλητήριο και η συμμετοχή στην κατάληψη ήταν μαζικές, καθώς έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις πολίτες κάθε ηλικίας.

Στον απόηχο της δίκης, έγιναν εκδηλώσεις υποστήριξης προς τους 14 που δικάζονται για το θέμα, οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας αλλά και απλοί πολίτες. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Φίλων και Εθελοντών «ΣτηρίΖω» Ν. Λασιθίου κατήγγειλε την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα για το νοσοκομείο, ενώ ανάμεσα στους φορείς που έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους διωχθέντες της ΕΛΜΕ Λασιθίου είναι η ΟΛΜΕ, κατά το συνέδριο της οποίας εκδόθηκε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η παραπομπή των εκπαιδευτικών και των λοιπών φορέων μπορεί να εκληφθεί ως συνδικαλιστική δίωξη. Από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα Δ.Σ των συλλόγων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πολλών περιοχών της χώρας, έστειλαν επίσης ψηφίσματα συμπαράστασης, με αφορμή την δίωξη των εκπαιδευτικών (ένας δάσκαλος βρίσκεται ανάμεσα στους 14 και είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου ΠΕ Λασιθίου), ανάμεσα στους οποίους είναι και ο σύλλογος Α΄ Σύλλογος Π.Ε. Αθηνών, ο Σύλλογος Π.Ε. Αιγάλεω, ο Σύλλογος ΠΕ Πύργου Ηλείας και άλλοι.

Η τοπική κοινωνία εκφράζει την συμπαράστασή της προς τους διωκόμενους και έγινε συναυλία στο χώρο του δημαρχείου στις 9 Ιουλίου το βράδυ , ενώ την ημέρα της δίκης, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το δικαστήριο στις 9 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου.

H κατάληψη είχε αποφασιστεί από τους πολίτες που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο για την αναβάθμιση του νοσοκομείου, στις 26 Μαΐου και έλαβε τέλος έπειτα από 16 ημέρες, στις 10 Ιουνίου 2011, έπειτα από την δημοσίευση της απόφασης για αναβάθμιση του νοσοκομείου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, έναν μήνα μετά, τα προβλήματα στον χώρο της υγείας παραμένουν παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου υγείας για αναβάθμιση του νοσοκομείου.


Πηγές