Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμερικανοί παράγοντες συνάντησαν τους λιγοστούς χρήστες του διαδικτύου στη Βόρεια Κορέα

Από Βικινέα

9 Ιανουαρίου 2013

Η Βόρεια Κορέα επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα Αμερικανών να έρθουν σε επαφή με τον μικρό αριθμό ατόμων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στην αυστηρά ελεγχόμενη ασιάτικη χώρα.

Η ιδιωτική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιτ, και ο πρώην Κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, μετείχε την Τρίτη, σε ξενάγηση στο εργαστήρι διαδικτύου του πανεπιστημίου Κιμ Ιλ Σούνγκ στην Πιονγκγιάνγκ. Τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φοιτητές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την μηχανή αναζήτησης της «Google» για την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.

Η Κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας απαγορεύει στην πλειοψηφία των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να τους προστατέψει, όπως αναφέρει, από τις εξωτερικές επιρροές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δίνεται άδεια σε ορισμένους φοιτητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να ψάχνουν πράγματα στο διαδίκτυο, υπό αυστηρούς περιορισμούς και παρακολούθηση.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ την Δευτέρα για τετραήμερη επίσκεψη, την οποία ο Μπιλ Ρίτσαρντσον χαρακτήρισε «ανθρωπιστικού χαρακτήρα». Πάντως, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει επικρίνει το εν λόγω ταξίδι, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» την χρονική περίοδο που πραγματοποιείται.Πηγές