Ακτή Ελεφαντοστού: Ζητά ένωση ο Ουαταρά

Από Βικινέα

31 Μαρτίου 2011

Ο αναγνωρισμένος Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασσάν Ουαταρά

Ο, αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασσάν Ουαταρά, ζήτησε από τον Λοράν Γκμπαγκμπό, πρώην Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές πέρσι τον Νοέμβριο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους "για να μην υποφέρουν άλλο πια."

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του Ουατάρα κατέλαβαν το εμπορικό λιμάνι Σαν Πεντρό, ενώ αναφέρεται η χρήση βαρέων αυτόματων όπλων στις συνοικίες Κοκοντί και Τρεϊσβίλ, οι οποίες βρίσκονται στο Αμπιτζάν, και γειτονεύουν με τη συνοικία Πλατό, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο. Στο Αμπιτζάν, πριν λίγες μέρες μαχητές του Γκμπαγκμπό άνοιξαν πυρ κατά των αμάχων.

Ο Πρωθυπουργός που είχε ορκίσει ο Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, απαίτησε τη γρήγορη απομάκρυνση του Γκμπαγκμπό από το προεδρικό μέγαρο, "καθώς τον πρόδωσαν έως και οι στρατηγοί του". Παράλληλα, ο ΟΗΕ, μετά από πιέσεις της Γαλλίας, επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στον Λοράν Γκμπαγκμπό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν καταφύγιο σε εκκλησίες και δημόσια κτίρια, ενώ από την χώρα μετακόμισαν στη Λιβερία 112 χιλιάδες αμάχοι.Σχετικά νέα

Πηγές