Συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού

Από Βικινέα

29 Μαρτίου 2011

Η σημαία της Ακτής Ελεφαντοστού

Στην Ακτή Ελεφαντοστού διεξήχθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών του ηττημένου στις πολιτικές εκλογές της χώρας τον Νοέμβριο, Λοράν Γκμπαγκμπό, και του αμάχου πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που έγιναν στο Αμπιτζάν, σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε τους οπαδούς του Λοράν Γκμπαγκμπό ότι έκαψαν ένα άνδρα ζωντανό. Αυτή η καταγελλία δεν σχολιάστηκε από τη πλευρά του Γκμπαγκμπό. Το ελικόπτερο της αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελφαντοστού, ONUCI, δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως "τρομοκρατική ενέργεια".

Στις περσινές προεδρικές εκλογές, οι οποίες έλαβαν χώρα τον Νοέμβριο, νικητής αναδείχθηκε ο Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος αναγνωρίστηκε διεθνώς. Σήμερα, οι δυνάμεις, οι οποίες είναι πιστές στον Ουαταρά προέλαυσαν στον άξονα Ντουεκούε-Νταλόα (βορειοδυτικά) - Μποντουκού (ανατολικά) - Αγκνιμπιλεκρού (νότια).

Σήμερα στη κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε καταγελλία για σφαγή 200 Αφρικανών από διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως το Μαλί και το Τογκό. Εξαιτίας της πολιτικής βίας που επικρατεί στη χώρα μετά τις εκλογές, τη ζωή τους φαίνεται να έχασαν 462 άνθρωποι, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των πρόσφυγων.Πηγές