Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έξι Ιταλοί σεισμολόγοι δικάζονται για τους νεκρούς στη Λ'Άκουιλα

Από Βικινέα

20 Σεπτεμβρίου 2011

Έξι Ιταλοί σεισμολόγοι και ένας πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος δικάζονται για ανθρωποκτονία για τον σεισμό που έπληξε το 2009 την Λ' Άκουιλα. Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι εξέδωσαν λανθασμένη ανακοίνωση που καθησύχαζε τους πολίτες, πριν τον μεγάλο σεισμό των 6,3 βαθμών που έπληξε την πόλη και σκότωσε 309 ανθρώπους, ύστερα από τη μελέτη πολλών μικροσεισμών.

Οι έξι σεισμολόγοι, καθώς και ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάρτιζαν την επιτροπή στην οποία είχε ανατεθεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο σεισμού, έπειτα από τις πρώτες ενδείξεις για αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας με πολλούς μικροσεισμούς που έπληταν την μεσαιωνική πόλη του μήνες πριν το σεισμό. Το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε να μην απορρίψει την υπόθεση και να παραπέμψει τους επτά σε δίκη.

Η υπεράσπιση αναφέρει ότι δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθούν οι μεγάλοι σεισμοί σε μία περιοχή σεισμικά ενεργή. Περισσότεροι από 5.000 επιστήμονες έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή προς τον Ιταλό Πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να υποστηρίξουν τους κατηγορούμενος.

Σχολιάζοντας την επιστολή, ο δημόσιος κατήγορος είχε παραδεχθεί ότι «η επιτροπή δεν μπορούσε να προβλέψει το σεισμό». Υποστήριξε, όμως, ότι «οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για τον κίνδυνο σεισμού παρά την επιστημονική αβεβαιότητα». Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 15 ετών, καθώς και αποζημιώσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.Πηγές