Μετάβαση στο περιεχόμενο

O ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης γιορτάζει τα 20 χρόνια του

Από Βικινέα

13 Φεβρουαρίου 2011


Ο Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης (112) γιόρτασε την προηγούμενη Παρασκευή τα 20ά του γενέθλια. Το 112 είναι ο μόνος αριθμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλέσει κάποιος ασθενοφόρο, πυροσβέστες ή αστυνομία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και υπάρχουν μερικά προβλήματα όσον αφορά τη γλώσσα, ο αριθμός αποτελεί μια συγκεκριμένη πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Οργάνωση 112 οργάνωσε την 3η ευρωπαϊκή ημέρα με σκοπό την καλύτερη γνωστοποίηση αυτού του αριθμού στο κοινό.

Η κυριότερη εκδήλωση έλαβε μέρος στη Μεγάλη Πλατεία των Βρυξελλών όπου μια ανθρώπινη αλυσίδα σχεδίαζε τα τρία ψηφία του 112. "Το 112 είναι μια υπηρεσία για όλους, πρόκειται ξεκάθαρα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα που βρίσκεται πιο κοντά απ' όλα τ' άλλα στους πολίτες. Όλοι μαζί, πρέπει να κατορθώσουμε να κάνουμε το 112 ένα αντανακλαστικό για κάθε πολίτη", λέει ο Emmanuel Paul, πρόεδρος της Οργάνωσης 112.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι τρεις Ευρωπαίοι πολίτες στους τέσσερις δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του και ότι η αύξηση αυτού του ποσοστού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν πολύ χαμηλή τα τελευταία χρόνια (από 22% το 2008 σε 26% το 2011). Παρ' όλ' αυτά, σε ορισμένες χώρες, το τμήμα του πληθυσμού που γνωρίζει το 112 είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρσι. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη δηλώνουν άλλωστε ότι έλαβαν μέτρα για να γνωστοποιήσουν το 112, όπως, για παράδειγμα, την εμφάνιση του αριθμού στα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Όμως, σύμφωνα με μια αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο 27% των πολιτών της ευρωπαϊκής ένωσης δήλωσαν ότι έλαβαν πληροφορίες σχετικά με το 112 κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Γι' αυτό το λόγο, η Κομισιόν προσκάλεσε τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να γίνει καλύτερα γνωστό το 112 διότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διαδώσουν τις πληροφορίες σχετικά με το 112 στους πληθυσμούς τους.

Μη διστάζετε να μιλήσετε στους συγγενείς σας, κυρίως εάν αυτοί σχεδιάζουν να πάνε στο εξωτερικό.

Δείτε επίσηςΠηγές