Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

17 Φεβρουαρίου 2011

Russian flag.JPG

Με ένα σκληρό ψήφισμά του σήμερα στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές "περί πολιτικά υποκινούμενων αποφάσεων στα ρωσικά δικαστήρια, τις άδικες δίκες, καθώς και την αποτυχία για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων στη Ρωσία, όπως οι δολοφονίες, οι εκφοβισμοί ή άλλες μορφές βίας."

Cquote1.svg Λυπάμαι πολύ για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσπευσε να εκδώσει το ψήφισμα και που οι ευρωβουλευτές δεν είδαν τις πραγματικά θετικές αλλαγές στους μηχανισμούς υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα κατά τα τελευταία χρόνια
Μιχαήλ Φεντότοβ
Cquote2.svg

Άμεσα αντέδρασε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιχαήλ Φεντότοβ δηλώνοντας ότι, "Λυπάμαι πολύ για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσπευσε να εκδώσει το ψήφισμα και που οι ευρωβουλευτές δεν είδαν τις πραγματικά θετικές αλλαγές στους μηχανισμούς υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να ακούσουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν καταδικάζει τα προβλήματά μας. Εμείς οι ίδιοι έχουν πλήρη επίγνωση των αδυναμιών μας. Θα προτιμούσαμε να ακούσουμε εκ μέρους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτάσεις για να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων". Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι "έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα με την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Το Συμβούλιό μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιώσει το σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κρίμα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει προσέξει αυτές τις αλλαγές".

Οι συμμετέχοντες στην συζήτηση ευρωβουλευτές προέτρεψαν τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις την για την εφαρμογή των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών της. Επίσης, μίλησε για τη διαφθορά στη χώρα. Ο ευρωβουλευτής της Φινλανδίας, πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χέιντι Χαουτάλα υπενθύμισε προς Συμβούλιο της ΕΕ την προηγούμενη απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή κυρώσεων στους υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση του θανάτου του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι.

Τέλος, το ψήφισμα μεταξύ άλλων, τονίζει ότι ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, θα αυξήσει το κύρος της Ρωσίας διεθνώς. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ δεν επηρεάζουν μόνο τα θέματα της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και ο σεβασμός των δημοκρατικών αρχών, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Πηγές

Bookmark-new.svg