Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρυσός Λέοντας στο "Faust" του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Βραβείο Σεναρίου στις "Άλπεις"

Από Βικινέα

11 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ.

Η ταινία "Faust" του Ρώσου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Σοκούροφ κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η ταινία, η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Γκαίτε, μετατρέπει τον αρχετυπικό διάλογο με τον Διάβολο σε μια επίκαιρη περισυλλογή απέναντι στη διαφθορά της κρατικής εξουσίας. Η Ελληνική ταινία "Άλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου Osella, το οποίο μοιράστηκε ο ίδιος και ο Ευθύμης Φιλίππου και αφορά μια ομάδα ανθρώπων που προσφέρεται να αντικαταστήσει νεκρούς ανθρώπους σε συγγενείς και φίλους. Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία "Terraferma" του Εμμανουέλε Κριαλέζε, ενώ το βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Σανγκ Τζουν Κάι για την ταινία "Ren Shan Ren Hai". Το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Μάικλ Φασμπέντερ για την ερμηνεία του στην ταινία "Shame", ενώ το αντίστοιχο Βραβείο για τις γυναίκες απονεμήθηκε στην Ντίνι Γιπ για την ερμηνεία της στην ταινία "Tao Jie". Το Βραβείο Φωτογραφίας απονεμήθηκε στην ταινία "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της Αντρέα Άρνολντ, το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε στην ταινία "Shame" του Στιβ ΜακΚουίν και το Βραβείο Καλύτερων Πρωτοεμφανιζόμενων Ηθοποιών απονεμήθηκε στους Σότα Σομετάνι και Φούμι Νικάιντο για την ερμηνεία τους στην ταινία "Himizu".

Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, ενώ τα μέλη της αποτελούνταν από τους: Εϊγία-Λίζα Ατίλα, Ντέιβιντ Μπερν, Τοντ Χέινς, Μάριο Μαρτόνε, Αντρέ Τεσινέ και Αλμπα Ρόρβαχερ.Πηγές