Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υεμένη: ο πρόεδρος δέχεται διάλογο με την αντιπολίτευση

Από Βικινέα

25 Φεβρουαρίου 2011

Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπνταλλάχ Σαλέχ διέταξε τη δημιουργία επιτροπής με σκοπό τον διάλογο με τους αρχηγούς των κινημάτων που απαιτούν την παραίτησή του, ανακοίνωσαν την Παρασκευή τοπικά μέσα πληροφοριών.

Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στην επιτροπή να «διεξάγουν έναν ανοιχτό και παραγωγικό διάλογο με τους διαφωνούντες ώστε να συλλέξουν τις απόψεις, γνώμες και όρους τους».

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Υεμένης, Σαμπάχ, ο πρωθυπουργός Αλί Μοχαμέντ Ματζούρ θα βρίσκεται επικεφαλής της επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από πέντε άτομα των οποίων τα ονόματα δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραχώρηση του προέδρου Σαλέχ που έγινε στους διαδηλωτές οι οποίοι απαιτούν την παραίτησή του. Μπορεί να θεωρηθεί επίσης ως προσπάθεια ελάττωσης της έντασης στη χώρα, μία μεταξύ των πιο φτωχών του κόσμου.

Η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε ακόμη στη δημιουργία της επιτροπής.

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Σαλέχ δήλωσε την πρόθεσή του να μην παρουσιαστεί στις εκλογές που θα λάβουν μέρος το φθινόπωρο του 2003 ούτε να μεταφέρει την εξουσία στο γιο του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναβάλλει την τροπολογία του Συντάγματος που του επιτρέπει να παρουσιαστεί και πάλι στις εκλογές, και δήλωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές, που είχαν προβλεφθεί για τον Απρίλιο, αναβάλλονταν. Η αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν εναντίον αυτών των εκλογών, ελλείψει πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτό το άρθρο αντλεί το σύνολο ή τμήματα του από τις ανταποκρίσεις του πρακτορείου τύπου RIA Novosti με τίτλο
«  Yémen: Saleh reste ouvert au dialogue avec l'opposition (médias) » με ημερομηνία από 25 Φεβρουαρίου 2011.
Πηγές