Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τρείς χιλιάδες νεκροί σε βίαια επεισόδια στο Νότιο Σουδάν

Από Βικινέα

6 Ιανουαρίου 2012

Για πάνω από 3.000 νεκρούς κάνει λόγο ο Eπικεφαλής της Πολιτείας Τζόνγκλεϊ του Νοτίου Σουδάν, Κουόλ Μανιάνγκ Τζουούκ, το οποίο ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης των φυλών Νουέρ και Μούρλε.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Περιοχής Πίμπορ, «έχουμε καταμετρήσει τις σορούς και υπολογίσαμε σε αυτό το στάδιο ότι 2,182 γυναίκες και παιδιά, όπως και 959 άνδρες έχουν σκοτωθεί, 1.293 παιδιά απήχθησαν και εκλάπησαν 375.186 αγελάδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 6.000 ένοπλοι της φυλής Νουέρ πέρασαν στην περιοχή Πίμπορ και στα περίχωρά της και άνοιξαν πυρ προς τους κατοίκους του Πίμπορ που είναι, ως επί το πλείστον, μέλη της φυλής Μούρλε, τους οποίους και κατηγορούν για ζωοκλοπές. Οι ένοπλοι τράπηκαν σε φυγή μόνο όταν ο Στρατός του Νοτίου Σουδάν άνοιξε πυρ προς αυτούς.

Αν ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων επαληθευτεί, θα είναι το πιο αιματηρό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία του Νοτίου Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Συνταγματάρχη Φίλιπ Αγκουέρ, «είναι λυπηρό ότι ο Στρατός του Νοτίου Σουδάν δεν μπόρεσε να το αποτρέψει. Η περιοχή βρίσκεται σε σύγκρουση. Αυτό δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε και το τελευταίο περιστατικό αυτού του είδους».Πηγές