Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Facebook έχει περισσότερους από 83 εκατομμύρια χρήστες "μαϊμού"

Από Βικινέα

3 Αυγούστου 2012

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας υπάρχουν περισσότεροι από 83 εκατομμύρια μη νόμιμοι λογαριασμοί στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο.

Στα πρόσφατα δημοσιευθέντα μεγέθη αναφέρεται ότι το 8,7% των λογαριασμών από τα 955 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες έχει παραβεί τους κανόνες. Οι λογαριασμοί αυτοί κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Διπλοί λογαριασμοί που έχουν οι χρήστες κοντά στον κύριo λογαριασμό τους
  2. Λογαριασμοί που οι χρήστες έχουν δημιουργήσει για μια εργασία, έναν οργανισμό, ή για μια μη ανθρώπινη οντότητα όπως ένα κατοικίδιο
  3. Τέλος, μη επιθυμητοί λογαριασμοί που παραβιάζουν τους όρους χρήσης της υπηρεσίας. Πρόκειται για κακόβουλα προφίλ που χρησιμοποιούνται για αποστολή μηνυμάτων spam.

Το θέμα προβληματίζει σοβαρά την εταιρεία καθώς το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται στη στοχευμένη διαφήμιση βρίσκεται υπό εξονυχιστική εξέταση όσον αφορά την αξία του διαφημιστικού της μοντέλου που συγκεντρώνει τα "likes" των χρηστών.

Προκαλεί ανησυχία στην εταιρεία ότι «η απώλεια ή η μείωση της δαπάνης των διαφημιστών στο Facebook μπορεί να βλάψει σοβαρά την επιχειρηματική της δραστηριότητα».

Ενδεικτικά αναφέρεται η καταγγελία της εταιρείας ψηφιακής διανομής Limited Press, που βασίστηκε στο δικό της λογισμικό άντλησης στατιστικών στοιχείων (analytics), και σύμφωνα με την οποία το 80% των clicks στις διαφημίσεις της προέρχονταν από χρήστες μαϊμού. Στη συνέχεια η εταιρεία δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook ότι «εντοπίστηκαν bot να ανεβάζουν σελίδες και να αυξάνουν έτσι τα διαφημιστικά μας κόστη κι έτσι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το Facebook, αλλά δυστυχώς δεν λάβαμε απάντηση».
Πηγές