Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη

Από Βικινέα

7 Αυγούστου 2012

Με επιτυχία προσεδαφίστηκε το αμερικανικό διαστημικό όχημα «Curiosity» στον Άρη, στα πλαίσια επιχείρησης για την εξερεύνηση του πλανήτη για ίχνη ζωής. Αξιωματούχοι της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές νωρίς τη Δευτέρα το πρωί, όταν το Curiosity, που ζυγίζει έναν τόνο, έφτασε στο Άρη μετά από ταξίδι 8 μηνών.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το διαστημικό σκάφος έφτασαν στη Γη σχεδόν αμέσως μετά την προσεδάφισή του. Για να καταφέρει να προσεδαφιστεί, το Curiosity χρησιμοποίησε ένα αλεξίπτωτο και άλλα συστήματα για την μείωση της ταχύτητάς του, η οποία έφτανε τα 22.000 χιλιόμετρα την ώρα. Οι επιστήμονες της NASA χαρακτήρισαν την επιτυχημένη προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος, την πιο δύσκολη που έχουν κάνει ποτέ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «η επιτυχής προσεδάφιση του Curiosity σηματοδοτεί ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα της τεχνολογίας που θα αποτελεί σημείο εθνικής υπερηφάνειας για πολλά χρόνια».

Το Curiosity αποτελεί το επίκεντρο της αποστολής της NASA στον Άρη, ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιστήμονες της NASA ελπίζουν ότι «το διαστημικό όχημα που έχει το μέγεθος αυτοκινήτου και διαθέτει 17 κάμερες θα δώσει έγχρωμες φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες για τον κόκκινο πλανήτη». Το Curiosity διαθέτει όργανα που θα εξερευνήσουν την γεωλογία του Άρη, τις καιρικές συνθήκες και τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πλανήτη για τα επόμενα δύο χρόνια.Πηγές