Το τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακαλύπτει το πρώτο πλανήτη που περιφέρεται γύρω από δύο αστέρια

Από Βικινέα

16 Σεπτεμβρίου 2011

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακάλυψε ένα πλανήτη ο οποίος περιφέρεται γύρω από δύο άστερες, ένα αστέρι τύπου Κ και έναν ερυθρό νάνο, γεγόνος που έχει κάνει πολλούς να προσομοιάζουν τον πλανήτη Kepler-16b, όπως ονομάστηκε, με το πλανήτη του Λουκ Σκαϊγουώκερ από το Star Wars, καθώς και οι δύο πλανήτες έχουν διπλά ηλιοβασιλέματα και διπλές ανατολές. Όμως αντίθετα με τον πλανήτη Ταρτόοιν, ο Kepler-12b είναι πολύ ψυχρός για να υπάρξει νερό σε υγρή κατάσταση, και επίσης είναι αεριώδης.

Ο Kepler-16b έχει περίπου το μέγεθος του Κρόνου και βρίσκεται 200 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Πρόκειται για το πρώτο πλανήτη αυτής της κατηγορία πλανητών που ανακαλύπτεται. Οι αστέρες έχουν μάζα ίση με 0,69 και 0,2 ηλιακές μάζες και περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κάθε 41 μέρες. Ο πλανήτης εκτελεί μια περιστροφή γύρω από τα άστρα κάθε 229 μέρες σε απόσταση 104 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ εκτοξεύθηκε το 2009 με σκοπό να ψάξει για πλανήτες στο μέγεθος της γης κοντά στον Ήλιο. Για να το καταφέρει αυτό το τηλεσκόπιο μελετά τις μεταβολές στην φωτεινότητα ενός αστέρα όταν διέρχεται από μπροστά του ένας πλανήτης. Καθώς το τηλεσκόπιο μελετούσε το διπλό σύστημα ανακάλυψε ότι πέρα από τις μεταβολές που προκαλούνται όταν το ένα άστρο περνά μπροστά από το άλλο, υπήρχε και μια άλλη μικρότερη τακτική μεταβολή στη φωτεινότητα και των δύο άστρων, επιβεβαιώνοντας την τροχιά του πλανήτη. Τα στοιχεία που έχει μαζέψει το Κέπλερ επιτρέπουν την ακριβή μέτρηση της μάζας, της διαμέτρου και των τροχιών και των τριών σωμάτων με πρωτοφανή ακρίβεια.

O Λόρανς Ντόυλ, επιστήμονας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Κέπλερ, δήλωσε «Τα περισσότερα που γνωρίζουμε σχετικά με το μέγεθος των αστέρων προέρχονται από εκλειπτικά δυαδικά συστήματα, και τα περισσότερα που ξέρουμε για τα μεγέθη των πλανητών από τις διελεύσεις. Το Kepler-16 συνδυάζει και τα δύο, με αστρικές εκλείψεις και πλανητικές διελεύσεις σε ένα σύστημα.»



Πηγές