Το μνημόσυνο για τον Ιγκόρ Σβιρίντοφ δεν συνοδεύτηκε από ταραχές

Από Βικινέα
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

16 Ιανουαρίου 2011

Άποψη της πλατείας Θριάμβου στην Μόσχα

Σήμερα, στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη του Ιγκόρ Σβιρίντοφ, οπαδού της Σπαρτάκ που δολοφονήθηκε πριν από 40 ημέρες. Στον τόπο του θανάτου του - μια στάση λεωφορείου στη λεωφόρο Κροστάνδης - αφήνουν λουλούδια. Έχοντας ως δεδομένο τα γεγονότα που προηγήθηκαν αμέσως μετά το θάνατό του, οι αστυνομικές αρχές έχουν προετοιμαστεί καλά γι' αυτή την ημέρα. Αν και σήμερα η διάθεση όσων ήρθαν να τιμήσουν τη μνήμη του Ιγκόρ ήταν πολύ διαφορετική.

Πρώτοι στη διαβόητη στάση έφτασαν οι αστυνομικοί. Από το πρωί διενεργούνταν περιπολίες στον πλησιέστερο σταθμό του μετρό. Στους γειτονικούς δρόμους της λεωφόρου Κρονστάνδης σταθμεύουν λεωφορεία με ΜΑΤ. Στον ουρανό περιίπταται ένα ελικόπτερο της αστυνομίας. Οι υπηρεσίες δημόσιας τάξης προσπάθησαν να εξετάσουν όλα τα σενάρια. Αλλά οι άνθρωποι προσήλθαν στον τόπο της δολοφονίας με λουλούδια. Και συζητούσαν μεταξύ τους τα γεγονότα εκείνης της νύχτας, και αυτό που συνέβη στη συνέχεια - ότι δηλαδή οι ύποπτοι για τη δολοφονία αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στη λεωφόρο Κρονστάνδης στη Μόσχα, εν τω μεταξύ, κρίνοντας από τα διακριτικά των συλλόγων - εθεάθησαν οπαδοί της Σπαρτάκ, της Ντιναμό και της ΤΣΣΚΑ. Υπήρχαν όμως και αυτοί που προτίμησαν να κρύψουν τα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες, όπως και οι άνθρωποι στην πλατεία Μανέζ. Και των οποίων τις πιθανές δράσεις υποσχέθηκε να μην επιτρέψει ο ηγέτης του κόμματος Γιάμπλοκο, Σεργκέι Μιτρόχιν, όταν έμαθε ότι ανάμεσα στους διοργανωτές της σημερινής δράσης ήταν και μέλη του κόμματός του.

Cquote1.svg Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν, οι άλλοι απαντούν στις προκλήσεις, και οι πρώτοι συνεχίζουν. Έτσι αναπτύσσεται το σπιράλ του φαύλου κύκλου της βίας. Αυτό το σπιράλ θα πρέπει όμως να το σταματήσουμε.
Σεργκέι Μιτρόχιν
Cquote2.svg
Δυστυχώς, τη μνήμη του Ιγκόρ Σβιρίντοφ θέλησε να ιδιοποιηθεί η παράταξη των εθνικιστικών, η οποία οργάνωσε το πογκρόμ στην πλατεία Μανέζ - δήλωσε ο Μιτρόχιν -. Οι εθνοτικές διαμάχες είναι πάντα μια αμοιβαία διαδικασία. Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν, οι άλλοι απαντούν στις προκλήσεις, και οι πρώτοι συνεχίζουν. Έτσι, αναπτύσσεται το σπιράλ του φαύλου κύκλου της βίας. Αυτό το σπιράλ θα πρέπει όμως να το σταματήσουμε.

Θυμίζουμε ότι ο οπαδός της ομάδας της πρωτεύουσας "Σπαρτάκ" Ιγκόρ Σβιρίντοφ σκοτώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2010. Στον Ιγκόρ και στους φίλους του επιτέθηκαν άντρες που προέρχονται από τον Καύκασο, οι οποίοι αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι από την αστυνομία, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες που είχαν οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας ταραχές την πλατεία Μανέζ στις 11 Δεκεμβρίου. Για την διερεύνηση του θέματος επιλαμβάνεται Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία διαπίστωσε ότι οι Καυκάσιοι ήταν στην πρωτεύουσα χωρίς επίσημα έγγραφα και εσκεμμένα προκάλεσαν τον μοιραίο καυγά. Πλέον μόνον ένας απ' αυτούς διαφεύγει τη σύλληψη.

Πηγές

Bookmark-new.svg